Horší kvalita potravin je důsledkem tlaku na nízké ceny

27.05.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Tlak obchodníků na nízké ceny potravin se musí projevit v jejich kvalitě. Novinářům to dnes řekl prezident Potravinářské komory Miroslav Toman. Zároveň podpořil tvrzení slovenské asociace spotřebitelů z minulého týdne, podle něhož jsou potraviny dodávané nadnárodními korporacemi na trhy postkomunistických zemí méně kvalitní než produkty stejných značek prodávané na zbytku kontinentu.

Podle Miroslava Tomana je rozdílná kvalita stejných potravin v různých zemích patrná již při pouhém pohledu na jejich složení. "Stačí si přečíst obaly," poznamenal. Týká se to zejména některých značkových potravin, které Češi či další obyvatelé nových členských zemí chtějí, ale zároveň za ně nehodlají platit tolik jako lidé na západě Evropy.

Bulharsko, kam se údajně dodává zboží nejhorší kvality, již kvůli tomu podalo stížnost u Evropské unie. Potravinářské koncerny se hájí tím, že své výrobky pouze přizpůsobují chuti místních obyvatel, která se prý zem od země liší.

Ostrý tuzemský konkurenční boj mezi řetězci, které stále více tlačí výrobce k co nejnižším cenám jejich produktů, je podle Tomana na úkor kvality potravin. "Nelze vyrobit kvalitní potravinu, pokud to není ze surovin za odpovídající ceny," uvedl. Potraviny vyrobené za použití levnějších surovin jsou zdraví nezávadné, ale kvalitativně i chuťově horší, než ty ze surovin kvalitnějších a dražších.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT