Zaměstnavatelé zasílají každý měsíc několik Přehledů

30.05.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Zaměstnavatelé jsou povinni všem zdravotním pojišťovnám, u kterých jsou pojištěni jejich zaměstnanci, každý měsíc zasílat tiskopis „Přehled o platbě pojistného zaměstnavatele“. V praxi tak mohou tento tiskopis každý měsíc zasílat až osmi zdravotním pojišťovnám. Opemenutí přitom může znamenat vysokou pokutu a nepříjemnosti.

Přehled od zaměstnavatelů je pro každou zdravotní pojišťovnu velmi důležitým tiskopisem. Vždyť zaměstnavatelé jsou největším plátcem zdravotního pojištění. Přehled přitom musí zaměstnavatelé na všechny zdravotní pojišťovny (v současné době působí na trhu 8 zdravotních pojišťoven) odeslat každý měsíc, vždy do 20. dne následujícího měsíce. Za květen tedy do 20. června. Zaměstnavatelem nejsou pouze právnické osoby, ale i OSVČ zaměstnávající jednoho či dva zaměstnance.


Jaké údaje obsahuje Přehled?

V každém měsíčním Přehledu jsou údaje nutné pro správný výpočet zdravotního pojištění:

  • Počet zaměstnanců pojištěných u příslušné zdravotní pojišťovny (do celkového počtu zaměstnanců zaměstnavatele se přitom započítávají např. i ženy na mateřské dovolené či nemocní zaměstnanci, přestože neměli v daném měsíci žádný příjem, ze kterého se odvádí zdravotní pojištění).
  • Úhrn vyměřovacích základů zaměstnanců pojištěných u příslušné zdravotní pojišťovny.
  • Úhrnná výše pojistného. Celková výše pojistného za zaměstnance pojištěné u příslušné zdravotní pojišťovny činí 13,5 % z vyměřovacího základu. Zaměstnavatel je totiž odpovědný za správné vyčíslení a odvod zdravotního pojištění placeného zaměstnancem (4,5 %) i zaměstnavatelem (9 %).

Jak vyplývá z údajů uvedených v Přehledu, tak musí zaměstnavatelé zasílat příslušným zdravotním pojišťovnám každý měsíc Přehled, i když nemají povinnost odvést dané zdravotní pojišťovně žádné zdravotní pojištění. Tento případ může nastat, když např. jsou v pracovním poměru již pouze zaměstnankyně, které jsou na mateřské dovolené a ostatní zaměstnanci jsou pojištěni u jiné zdravotní pojišťovny.


Pokuta až 50 000 Kč

V případě, že není Přehled zaměstnavatelem zaslán příslušné zdravotní pojišťovně do 20. dne následujícího měsíce, tak zpravidla zdravotní pojišťovny na toto opemenutí zaměstnavatele upozorní. Jestliže není ani následně Přehled zaslán, tak může být zaměstnavatel sankciován pokutou ve výši 50 000 Kč. V Přehledu jsou totiž uvedeny všechny důležité informace pro správný výpočet a odvod zdravotního pojištění za uvedený měsíc.


Pravděpodobná výše pojistného

Jestliže není odevzdán Přehled, nemá příslušná zdravotní pojišťovna přehled o pohledávkách za zaměstnancem. Přesto to neznamená, že by neodevzdáním odpadla zaměstnavateli tato povinnost. Výše zdravotního pojištění je zaměstnavateli vyčíslena v pravděpodobné výši. Institut pravděpodobného pojistného upravuje § 25a zákona č. 592/1992. Zdravotní pojišťovny jej používají v těch případech, kdy se jim nepodaří získat požadované údaje pro správný výpočet zdravotního pojištění, a to OSVČ i zaměstnavatelům.

Zdravotní pojišťovny si mohou tyto údaje opatřit např. od finančních úřadů nebo Okresních správ sociálního zabezpečení. Pravděpodobné pojistné se stanovuje na základě počtu zaměstnanců pojištěných u dané zdravotní pojišťovny v souladu s výší průměrné mzdy v daném regionu. Pokud se nepodaří tyto údaje zjistit, má se za to, že měsíčním příjmem zaměstnance je částka 1,5násobku všeobecného vyměřovacího základu za rok, který o dva roky předchází kalendářnímu roku, ve kterém příslušná zdravotní pojišťovna stanoví pravděpodobnou výši pojistného. Pro rok 2011 je měsíční vyměřovací základ za zaměstnance 36 136,50 Kč, pojistné následně činí 13,5 % z této částky, tedy 4 879 Kč.

Pravděpodobné pojistné následně zravotní pojišťovny vymáhají a z pravděpodobného pojistného je vypočítáno penále. I když je pojistné zaměstnavateli stanoveno v pravděpodobné výši, tak musí zaměstnavatel odevzdat Přehled. I opožděné odevzdání Přehledu znamená zrušení rozhodnutí o pravděpodobné výši pojištého. V případě, že bylo pravděpodobné pojistné vyšší, než odpovídá skutečnosti dle opožděně odevzdaného Přehledu, tak vyčíslené penále je přesto nutno uhradit v původně vyšíslené výši. Při nedobrovolné úhradě vymáhají zdravotní pojišťovny své pohledávky exekučně.

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT