Google zavede platební systém pro mobily, zatím jen v USA

27.05.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Google spolu se společnostmi Citigroup a MasterCard vyvinul a představil systém, v němž lidé neplatí prostřednictvím kreditní karty, ale chytrým mobilním telefonem. Na vývoji se podílely i firmy First Data a Sprint. Závod na trhu platebních služeb přes mobily se tak přiostřil, hlavními rivaly jsou společnosti Visa, AT&T či T-Mobile.

Ve Spojených státech mají být služby "Google Wallet" a "Google Offers" dostupné již letos v létě, a to v San Francisku a New Yorku. Pokud se systém uplatní, předběhne konkurenty a zprostředkuje Američanům zkušenosti spotřebitelů v Asii, kde lidé v obchodech platí chytrými mobilními telefony běžně jako platebními kartami.

Systém vznikl jako aplikace pro mobilní telefony s operačním systémem Android. Google využil technologii PayPass od MasterCardu. S maloobchodními řetězci Macy's, American Eagle Outfitters a Subway uzavřel dohody, aby službu provázal s věrnostními programy a nabídkami slev. "Je to příležitost, jak nastavit nové parametry obchodu a plateb," uvedli manažeři Googlu.

Ve světě, zejména v Asii již uživatelé zamáváním mobilu u platebního terminálu platí. Odhaduje se, že v Japonsku si mobilní platební systém zavedla pětina obyvatel. V USA se ale mobilní platby potýkají s překážkami, například s chybějícím hardwarem. Většina maloobchodů ještě není schopna tyto platby přijímat, napsala agentura Reuters.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT