Nová strategie výrazně zvýší konkurenceschopnost ČR

16.05.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Nová strategie konkurenceschopnosti na roky 2012 až 2020, kterou připravilo ministerstvo průmyslu a obchodu, pomůže zařadit Českou republiku do elitní dvacítky nejvíce konkurenceschopných zemí světa. Novinářům to dnes řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. Hlavními pilíři nové strategie jsou efektivní instituce, kvalitní infrastruktura a ekonomika poháněná inovacemi. V předchozích letech se pozice Česka ve světovém měřítku zhoršovala a loni se na světovém žebříčku konkurenceschopnosti Světového ekonomického fóra propadlo o pět pozic na 36. místo.

Nová strategie konkurenceschopnosti je podle Kocourka rozdělena do devíti základních částí, kterými jsou instituce, infrastruktura, makroekonomika, zdravotnictví, vzdělanost, trh práce, finanční trhy, trh zboží a služeb a podnikání a inovace. Zároveň rozpracovává napojení na další dva koncepční dokumenty - proexportní strategii ČR na roky 2012 až 2020 a kohezní politiku, tedy čerpání prostředků z EU po roce 2013. MPO nyní k materiálu zahájilo veřejnou diskuzi a strategii by měla v červnu projednat vláda.

Součástí strategie konkurenceschopnosti je například novela zákona o investičních pobídkách, díky které by tuto podporu v budoucnu mohly čerpat také projekty zaměřené na výzkum, vývoj a strategické obchodní služby. MPO také plánuje spustit společný fond státního a soukromého kapitálu, který by měl podporovat perspektivní projekty tuzemských firem, jejichž standardní financování je obtížné. MPO navrhuje také zlepšit fungování kapitálových trhů. Jednou z možností je podle Kocourka umístění zbytkových státních účastí v akciových společnostech na pražskou burzu či zjednodušení pravidel pro tyto trhy, což by přilákalo další investory.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita