Cizinci mohou volně nakupovat českou zemědělskou půdu

06.05.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Sněmovna dnes schválila novelu devizového zákona, která ruší pro cizince omezení nákupu zemědělské půdy, lesů i dalších nemovitostí v ČR. Zákaz prodeje půdy si Česko vyjednalo při vstupu do EU před sedmi lety, tato výjimka přestala platit počátkem letošního května. Omezení bylo legálně obcházeno. Desítky tisíc hektarů české zemědělské půdy navíc již vlastní zahraniční firmy, které mají v ČR sídlo.

Novela, kterou nyní dostane k projednání Senát, má začít platit dnem vyhlášení ve Sbírce zákonů.

Sousední státy na rozdíl od Česka zažádaly Brusel o prodloužení výjimky, požadovala to neúspěšně i česká Agrární komora. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) již dříve upozornil, že existují dva způsoby, jak současný zákon obejít, takže mnoho půdy již cizinci nyní vlastní. Na prodloužení výjimky by podle Kalouska vydělali pouze takzvaní bílí koně, jejichž prostřednictvím si cizinci půdu opatřili.

Ministerstvo zemědělství připravilo novely tří zákonů, které mají umožnit přednostní nakupování státní zemědělské půdy zemědělcům, kteří na ní již hospodaří. Nové úpravy mají zamezit tomu, aby půdu jako první nakupovaly osoby, které neprovozují zemědělskou výrobu. Novely mají zabezpečit prodej zemědělských pozemků subjektům, které hospodaří na minimální výměře deseti hektarů nejméně po tři roky. I když navrhované změny mají sjednotit podmínky pro převody zemědělské půdy na farmáře, vláda koncem dubna rozhodnutí o novelách odložila kvůli přezkumu jejich kompatibility s evropským právem.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT