Týdenní komentář: Průmysl eurozóny nabírá na tempu, ale vydrží to?

06.05.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Průmyslový sektor eurozóny v dubnu zrychlil růst více, než se původně uvádělo, hrozbou do budoucna ale může být zpráva z Německa o nečekaném poklesu průmyslových zakázek. Obavy vyvolává i tvrzení prezidenta Evropské centrální banky Jean-Claude Tricheta o tom, že finanční krize ještě neskončila a ekonomické prostředí zůstává náročné.

Pět negativních zpráv z uplynulého týdne

1. Kvalita českého podnikatelského prostředí se nelepší
Kvalita podnikatelského prostředí v Česku se za poslední tři roky nezlepšila, v řadě parametrů se dokonce zhoršila. Za nejvýznamnější faktory, které zatěžují podnikání v tuzemsku, patří i nadále korupce, byrokracie a špatná platební morálka. Vyplývá to z dotazníkového šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR mezi 1600 členskými firmami. Zaměstnavatelé poukazují v průzkumu na špatnou vymahatelnost práva. Vedle toho se firmy potýkají s vyššími náklady a tlačí na ně stoupající ceny energií. V zemi přetrvává a prohlubuje se nedostatek kvalifikované pracovní síly. Zejména letos pociťují firmy zostření konkurence. Ačkoliv se letos zlepšil přístup podniků k získávání provozních úvěrů, nadále jich nemalá část vyjadřuje výraznou nespokojenost s bankami.


2. Další útok hackerů, ohroženo je až 25 milionů lidí
Krize kolem úniku osobních údajů z herních systémů japonské společnosti Sony se prohlubuje. Firma odhalila další masivní útok hackerů, který se odehrál rovněž v polovině dubna a zasáhl službu Sony Online Entertainment (SOE). Ohrožena jsou data 24,6 milionu lidí, mimo jiné z Rakouska, Německa, Španělska a Nizozemska. O České republice se zpráva nezmiňuje.


3. Ovocné sady poškozené mrazem, nejvíce utrpěly hrušky a třešně
Mrazy v Česku vážně poškodily část ovocných sadů. Nejvíce budou zřejmě postižené výsadby hrušek a třešní. Hlavní ovocný druh, jablka, by mrazy mohl přečkat bez extrémních ztrát.


4. Průmyslové zakázky v Německu nečekaně klesly
Zakázky německých průmyslových podniků se v březnu po vzestupu předešlých měsíců nečekaně snížily. Proti předchozímu měsíci jejich objem klesl o čtyři procenta a zpráva ministerstva hospodářství ukázala zejména neobvykle nízký počet velkých zakázek. Německé průmyslové zakázky, které signalizují budoucí vývoj v průmyslu, mají letos zatím sestupnou tendenci a po lednovém růstu o 3,1 procenta zaznamenaly v únoru zvýšení jen o 1,9 procenta, Pro březen ekonomové podle agentury Reuters čekali nepatrný nárůst o 0,1 procenta.


5. Finanční krize neskončila, aspoň podle prezidenta ECB
Finanční krize neskončila a ekonomické prostředí zůstává náročné, uvedl prezident Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet. Trichet dále uvedl, že ECB bude i nadále oddělovat nestandardní měnová opatření - injekce likvidity a nakupování dluhopisů - od standardních postupů, jako je nastavování úrokových sazeb s cílem zajišťovat cenovou stabilitu.



Pět pozitivních zpráv z uplynulého týdne

1. Průmysl eurozóny nabírá na tempu
Průmyslový sektor eurozóny v dubnu zrychlil růst více, než se původně uvádělo, a továrny nadále hnaly ceny nahoru. Index nákupních manažerů eurozóny podle průzkumu společnosti Markit Economics stoupl na 58,0 bodu z březnových 57,5 bodu. Analytici oslovení Reuters neočekávali revizi předběžného odhadu ve výši 57,7 bodu.


2. Připravuje se 35 dobíjecích stanic pro elektrovozy
Energetická společnost ČEZ v současnosti připravuje instalaci 35 dobíjecích stanic pro elektromobily. Pro jejich výstavbu a provoz se firma spojila s 12 partnery. Realizace dalších 20 stanic do konce roku je v jednání. Na tiskové konferenci to dnes sdělil generální ředitel ČEZ Martin Roman. Do roku 2013 plánuje ČEZ postavit kolem 200 dobíjecích stanic.


3. Země porušující práva duševního vlastnictví
Česká republika ani letos není v hledáčku Spojených států jako země, kde se porušují práva k duševnímu vlastnictví. Úřad zmocněnce americké vlády pro obchod nezařadil podruhé za sebou Česko na seznam států, kde jsou práva k duševnímu vlastnictví běžně porušována, kde se padělky prodávají na ulici a pirátstvím značek se živí mnoho firem.


4. Vláda schválila konvergenční program
Vláda schválila aktualizovanou verzi takzvaného konvergenčního programu, ve kterém potvrzuje snahu snížit deficit veřejných financí v roce 2014 na 1,9 procenta hrubého domácího produktu. Uvedl ministr financí Miroslav Kalousek. Strategie počítá s dosažením vyrovnaných rozpočtů v roce 2016, což si vyžádá výrazné strukturální změny, dodal.


5. ČNB opět ponechala úrokové sazby beze změny
Bankovní rada České národní banky ponechala úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává od počátku loňského května na historickém minimu 0,75 procenta. Analytici tento krok očekávali.


Více najdete v našem zpravodajství.

Autor článku

Karel Pospíšilík

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT