Když jste dva, podnikejte jako s.r.o.

05.05.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Když se do podnikání pouštíte ve dvou, je lepší založit společnost s ručením omezeným než vkládat riziko jen na jednoho z Vás v podobě živnosti...

s.r.o. nebo OSVČ

Otázka: Chci se zeptat, jestli založit s.r.o nebo mít jen živnost? Uvažuji nad tím začít podnikat v oblasti montáží satelitní techniky, ale zároveň i prodeje v místě provozovně. Problém je v tom, že budeme dva. Do podnikání chceme využít i dvě auta, do budoucna i více. Kapitál na založení s.r.o by byl , ale chci se zeptat, jestli je lepší založit s.r.o až při vyšším zisku nebo raději hned?

Odpověď:

pokud chcete podnikat ve dvou, rozhodně doporučuji s.r.o., protože se tím riziko přenese na obě strany a pokud budete mít stejný podíl, bude riziko pro vás pro oba stejné. Navíc složení základního kapitálu není o tom, že tyto peníze jsou někde "drženy". Se základním kapitálem můžete po zápisu do obch. rejstříku svobodně nakládat.

Jsou tu alternativy například v podobě dvou fyzických osob, které vytvoří sdružení, nebo v podobě jedné fyzické osoby-podnikatele, na které bude to podnikání stát, s tím že druhý z Vás bude třeba jen zaměstnanec nebo tichý společník. Ale do budoucna jsou tyto varianty spíše hrozbou. Ať už jde například o to, že jeden z Vás bude chtít skončit, nebo se podnikání rozroste a do podnikání bude chtít vstoupit investor, atd.Více také v článku Kdo platí na daních a pojistném víc - s.r.o. nebo OSVČ.


Podnikání během studia

Otázka: Studuji druhým rokem Vyšší odbornou školu a chtěla bych si založit a provozovat internetový e-shop. Chtěla bych se Vás zeptat, zda si jako studentka můžu založit živnost a co vše k tomu budu potřebovat. Jedná se o e-shop s potravinami.

Odpověď: Živnost s obchodní náplní založit můžete. Stačí splnit obecné podmínky - trestní bezúhonnost, 18 let, způsobilost k právním úkonům. Další odborné požadavky jsou jen v případě prodeje něčeho specifického - například zbraní. Mějte také na paměti, že živnost bude pro Vás znamenat neomezené ručení, což je jeho hlavní nevýhoda. Pokud budete potraviny nakupovat, skladovat a prodávat, může to riziko být relativně velké. Určitě lepší variantou je prodej zprostředkovávat. Tedy Vy byste "pouze" prodala, ale potraviny by šly ze skladu Vašeho partnera, se kterým byste měla uzavřenou smlouvu. Zároveň byste nemusela splňovat hygienické normy skladování.

Odpovědný zástupce

Otázka: Jsem začínajíci OSVČ a ke svému oboru a k založení živnosti potřebuji odpovědného zástupce. Ráda bych se tedy zeptala, co je vše potřeba za formuláře pro odpovědného zástupce? A je třeba aby měl odpovědný zástupce taky živnostenský list?

Odpověď: Je zapotřebí například na Czechpointu předložit formuláře Prohlášení Odpovědný zástupce a Příloha - Odpovědný zástupce, ke stažení v sekci Užitečné nástroje. Ustanovení odpovědného zástupce jste povinen oznámit živnostenskému úřadu do 15 dnů. Povinnost mít živnostenské oprávnění pro odpovědného zástupce není stanovena, odpovědný zástupce musí jen splnit odborné požadavky nutné pro provozování dané živnosti.

Stánkový prodej baget vlastní výroby

Otázka: Co všechno je potřeba administrativně vyřídit při zakládání živnosti, když chceme zřídit stánkový prodej baget vlastní výroby, které bychom nabízeli i menším prodejnám dále k prodeji. Bagety bychom zprvu vyráběli doma.

Odpověď:

Jedná se o volnou živnost 7. Výroba potravinářských a škrobárenských výrobků. Pokud byste ale těsto vyráběli Vy, museli byste mít i řemeslnou živnost Pekařství, cukrářství. V prvním případě nemusíte plnit žádnou odbornost, ve druhém případě ano. Vše se dočtete na příslušných odkazech.

Pokud jde o samotnou výrobu, doporučuji se seznámit s některou z příruček takového podnikání, především v oblasti hygieny. Na trhu jich bude jistě spousty a v rámci této poradny není možné na všechny detaily odpovědět. Může jít například o příručku Ministerstva zemědělství. Doporučuji také Pravidla správné hygienické a výrobní praxe - Obecné principy hygieny potravin a Vyhlášku č. 38/2001 Sb., o hygienických požadavcích na výrobky.

Pokud jde o stánkový prodej, jde o volnou živnost Výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona.

Ve všech případech jde o ohlašovací živnost. Stačí ji tedy ohlásit a můžete podnikat. Můžete využít jednotného registračního formuláře. Tento formulář se podává na obecních živnostenských úřadech. Pro Vás je relevantní tzv. místně příslušný úřad (nejčastěji podle trvalého bydliště). Tímto formulářem provedete všechny potřebné registrace v jednom úkonu.

Autor článku

Karel Pospíšilík