Balíky z ciziny mimo Evropu mají až 14 dní zpoždění

29.04.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Adresáti zásilek ze zemí mimo Evropské společenství na ně v současnosti čekají zhruba o 14 dní déle než v březnu. Důvodem je změna zákona o DPH, která snížila limit na osvobození od cla a DPH ze 150 na 22 eur (ze zhruba 3600 na 530 Kč). Uvedla to Česká pošta v tiskové zprávě.

Počet zásilek, které musí projít celní deklarací, se kvůli opatření zvýšil na několikanásobek. Zatímco do dubna bylo podle mluvčí Marty Selicharové z jednoho tisíce balíkových zásilek propuštěno bez cla až 90 procent, v současnosti je to deset až 15 procent. U listovních zásilek bylo z průměrných 4000 kusů denně bez cla zhruba 98 procent zásilek, nyní je to maximálně 70 procent.

"U každé druhé zásilky, na kterou podle příslušných předpisů navrhujeme celní správě celní určení s návrhem vyměření celního dluhu, se setkáváme s tím, že klienti České pošty nejsou připraveni na dodání potřebné dokumentace či zasílají dokumentaci neúplnou," uvedl vedoucí SPU - vyměňovací pošty Přemysl Šámal.

Zajištění potřebných dokladů vyžaduje opakovanou telefonickou či emailovou komunikaci mezi poštou a zákazníkem, což zdržuje celý proces deklarace. Pro zrychlení doručení balíku z ciziny pošta doporučuje, aby adresáti dokládali dokumentaci potřebnou k celní deklaraci včas a úplnou, dokumenty, které jsou připojeny jako soubory v emailové komunikaci posílali v obvyklých formátech, tedy .jpg a .pdf, doložili prohlášení o tom, že zboží v zásilce je neobchodního charakteru a v dokladu o hodnotě zboží byly rozlišeny jednotlivé položky, tedy včetně ceny za dopravu. Doprava se započítává do výměry celního dluhu.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita