Proč firmy dostatečně nepoužívají systémy pro bezpečnost

29.04.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Investice do nákupu nových technologií pro bezpečnost malých a středních firem jsou sice značné, ale bez dostatečné strategie se míjejí s kýženým účinkem.

Tuto situaci potvrdil i nedávný průzkum firem AVG a GfK, který byl zaměřen na společnosti s maximálně sty zaměstnanci a které mají alespoň jeden počítač. Sektor malých a středně velkých podniků je vysoce fragmentovaný a dominují mu společnosti o dvou až pěti zaměstnancích, ale přitom pokrývají široké spektrum ekonomických odvětví.


Expanze do pěti let

Diskutovaná témata průzkumu zahrnovala technologii, IT bezpečnost a priority, které mají malé a středně velké podniky v oblasti péče o své IT a bezpečnost. Obecně řečeno firmy se již dostávají z ekonomického zpomalení a jsou optimistické, co se vyhlídek do budoucnosti týče. Dvě ze tří dotázaných firem plánují v následujících pěti letech expandovat.

Malé a střední firmy se stále více spoléhají na technologie, které jim mohou usnadnit cestu k prosperitě po ekonomické recesi a upevnit důležitost ochrany před vnějšími hrozbami. Firmy v tomto sektoru jsou flexibilní ve formách spolupráce a často spolupracují s externisty. Obecně platí, že mobilita zaměstnanců narůstá, což sebou nese i bezpečností rizika. Za účelem dosažení maximální efektivity a minimalizace nákladů, často společnosti používají virtuální technologie, jako je cloud computing, a investují do rozsáhlejšího hardware.


Bezpečnost a obchodní úspěch

Přes tři čtvrtiny společností sdílí názor, že IT je klíčové pro jejich působení a dvě ze tří potvrdily, že moderní technologie jsou klíčovým faktorem pro jejich obchodní úspěch. Toto zahrnuje zlepšení jejich technologické efektivity, migraci do digitálních technologií, rozvoj řešení e-commerce a nabídku nových produktů a služeb zákazníkům. Na druhé straně nicméně figurují rozpočty, které jsou stále napnutější a potřeba po větší přidané hodnotě a návratnost investic narůstá, v některých případech se tak musí sáhnout po kompromisních řešeních, což v oblasti IT zabezpečení není vždy úplně šťastné.

Jen 39 % zaměstnanců v malých a středních společnostech má vysokou znalost v oblasti IT a více než polovina nemá přístup k odbornosti v této oblasti, velmi často tak chybí jasná strategie v IT zabezpečení společnosti. Ve skutečnosti pouze 13 % společností má vyčleněné vnitřní zdroje pro IT problematiku a více jak polovina nemá vůbec přístup k IT zdrojům. Co se týče online hrozeb, tak jedna z deseti společností si vůbec není vědoma jakékoliv hrozby, zatímco ostatní jsou jen seznámeni s tím, že viry a spyware existují. Mezi největší bezpečnostní rizika patří ztráta přístupu ke složkám uložených na pevném disku, nutnost nahradit infikované počítače, zpomalení počítačů, ztráta přístupu k software programům a ztráta informací o zákaznících.


Znalosti v bezpečnosti

Hlavní důvod, proč firmy dostatečně nepoužívají systémy pro bezpečnost, jsou příliš vysoké finanční náklady a nedostatek znalostí v této oblasti. Zejména neznalost rizik spojených s používáním internetu může mít značný dopad do budoucnosti, jelikož stále více firem pracuje s internetem a využívají cloudové služby. Rovněž alarmující je neznalost sociálního inženýrství, kdy dochází k neoprávněnému získávání osobních a důvěrných informací.

Mezi hlavní priority bezpečnostního software malých a středně velkých podniků firmy uvádějí: vysoká úroveň ochrany, nedochází ke zpomalení počítačů, pracuje v pozadí počítačů, skenuje počítač rychle, umožňuje rychlou a snadnou instalaci a poskytovatelem je známá značka. Firmy preferují a chtějí takové bezpečností řešení, kterým by byla dosažena dostatečná úroveň ochrany, a nebyl negativně ovlivněn obchodní rozvoj.

Autor článku

Jan Šimek  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT