Zemědělci zatím právo na přednostní nákup půdy nezískají

28.04.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Zemědělci, kteří hospodaří na státní zemědělské půdě, přednostní právo na její odkup zatím nezískají. Vláda se na svém dnešním zasedání rozhodla rozhodnutí o příslušných novelách zákonů odložit. "Existují pochybnosti o kompatibiltě s evropským právem," řekl premiér Petr Nečas (ODS). Novely, které vláda dnes projednávala přitom měli zamezit tomu, aby půdu jako první nakupovaly osoby, které neprovozují zemědělskou výrobu. Podle premiéra Petra Nečase budou ještě příslušné novely z hlediska evropského práva prozkoumány.

Novely mají zabezpečit prodej zemědělských pozemků subjektům, které hospodaří na minimální výměře 10 hektarů nejméně po tři roky. Navrhované změny mají sjednotit podmínky pro převody zemědělské půdy na farmáře a zamezit tomu, aby ji přednostně získávali nezemědělci. Plnění nových podmínek ze strany zemědělců by měl podle návrhu kontrolovat Pozemkový fond (PF) ve spolupráci s ministerstvem zemědělství (MZe).

Návrh byl podle předkládací zprávy k materiálu předkládán v rozporu s ministerstvem financí (MF), které požaduje návrh zcela přizpůsobit devizovému zákonu, který ruší omezení pro nabývání zemědělské půdy. Obdobné připomínky jako MF uplatnil také úřad vlády, který navíc požaduje revizi většiny ustanovení zákona jako celku.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita