Poradna: Dodatečné přiznání Vás vyjde min. na 500 Kč

28.04.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Zapomněli jste si v daňovém přiznní uplatnit některou ze slev nebo odpočtů? Můžete podat dodatečné přiznání, budete ale za to sankcionováni finančním úřadem.


Dodatečné daňové přiznání

Otázka: Za rok 2010 jsem byla na rodičovské dovolené a měla jsem tudíž nulový příjem. Bohužel manžel nic na mě v práci nedostal, protože mě zapoměli u něj napsat jako manželku. Jejich účetní to smazala tím, že letos už se s tím nic nedá dělat, až příští rok a na mě nic nedostal. Opravdu nemáme šanci, aby se to napravilo?

Odpověď: Váš manžel má možnost podat daňové přiznání a v něm uvést jak příjmy ze zaměstnání, tak výsledek ročního zúčtování a také uplatnit všechny slevy a nezdanitelné částky včetně slevy na maželku. Daňové přiznání bude podáno po termínu a ze strany finančního úřadu bude vyměřena zákonná sankce min. 500 Kč. Pro posouzení, zda se vyplatí přiznání podat bychom potřebovali vidět celkové příjmy i výslednou daň.


Příjmy z pronájmu

Otázka: V letošním roce jsme zkoulaudovali dům, ve kterém bydlíme. Rozhodli jsme se, že jedno patro budeme pronajímat. Manžel je OSVČ s živnostenským listem na nákup a prodej a já jsem spolupracující osoba. Jak máme postupovat při danění příjmů z pronájmu a jaké můžeme uplatňovat výdaje týkající se pronájmu, pokud tento dům není zahrnut do firmy. Tento dům je napsaný pouze na mě. Příjmy budu v daňovém přiznání uvádět já, i když nemám žádný živnostenský list, a nebo manžel? Bude se u těchto příjmů odvádět i sociální a zdravotní pojištění?

Odpověď: Příjmy z pronájmu uvádí v daňovém přiznání vlastník nemovitosti a pokud jde o příjmy z majetku ve společním jmění manželů, pak jeden z manželů. Příjmy z pronájmu nepodléhají odvodům sociálního a zdravotního pojištění a nejsou to příjmy dle živnostenského zákona, tzn. na tyto příjmy nemusíte vlastnit živnostenský list. Výdaje můžete uplatnit v paušální výši 30% z příjmů, nebo skutečné výdaje. Mezi výdaje se řadí běžné provozní výdaje spojené s údržbou a vlastnictvím nemovitosti, daň z nemovitostí, pojištění - vše v poměrné výši dle využití nemovitosti k soukromým účelům a k pronájmu. Dále můžete v poměrné výši uplatnit odpisy nemovitosti.


OSVČ a používání auta

Otázka: Jsem OSVČ. V obchodním majetku mám auto, které bylo zakoupeno na leasing a v leasingu odepisováno. Nyní je již zaplacené. Můžu si nyní uplatňovat cestovní náhrady na toto auto? Používám auto služebně pro dojíždění do kanceláře a za klienty a vedu knihu jízd. Náhrada paušálem pro mě není dostatečná. Pro doplnění uvádím, že jsem vlastníkem ještě dalšího auta, které využívám soukromě.

Odpověď: Pokud máte auto v obchodním majetku, jsou Vašimi daňovými výdaji všechny výdaje související s provozem auta, tedy např. výdaje za pohonné hmoty, parkování, servis apod. Cestovní náhrady jsou pojem, který odkazuje na používání soukromého auta, což není Váš případ. Pokud byste auto po skončení leasingu z obchodního majetku vyřadil, mohl byste jako cestovní náhrady uplatňovat výdaje za pohonné hmoty, ale nemohl byste v tomto případě uplatňovat náhradu za ujetý km.


Faktura za stánek na výstavě

Otázka: Finská firma (plátce) nám fakturuje registraci a stánek na výstavě, faktura je bez DPH. Je to pro nás osvobozené plnění s místem plnění ve Finsku, nebo máme proúčtovat daň?

Odpověď: Od účinnost novely zákona o DPH se i v případě pořádání veletrhů uplatní základní pravidlo, které říká, že místem plnění je sídlo příjemce služby. V uvedeném případě tedy proúčtujete odvod DPH a zároveň uplatníte nárok na odpočet DPH.

Autor článku

Blanka Štarmanová  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT