Podíl českých dopravců v systému mýtného klesá

26.04.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Podíl českých kamionových dopravců na tuzemském výkonovém mýtném postupně klesá. Zatímco v roce 2007, kdy byl v Česku systém spuštěn, činil jejich podíl na placení mýta 61,3 procenta, letos v prvním čtvrtletí to bylo již jen 57,2 procenta. Uvedl mluvčí českého mýtného systému David Šimoník. Vzrostl naopak podíl dopravců z východní Evropy, především z Polska, Maďarska, Rumunska a Bulharska.

Kromě českých vozů klesá i podíl slovenských nebo německých nákladních automobilů, uvedla Martina Vápeníková, tisková mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), které je za stát pověřené spravováním mýtného systému.

Kamióny tuzemských dopravců sice stále tvoří dominantní část placení mýtného a slovenští dopravci s přibližně 12 procenty vybraného mýtného zaujímají druhou příčku, jejich podíl se ale rok od roku snižuje.

Za nárůstem podílu dopravců z východní Evropy může podle oslovených odborníků řada faktorů. Podle Karla Feixe, ředitele společnosti Kapsch, která české mýto provozuje, může být za růstem podílu balkánských nebo polských dopravců fakt, že nabízí nižší ceny za dopravované zboží, a jsou tak více využíváni i západoevropskými firmami. To potvrzuje i Jaroslav Hanák, prezident Svazu dopravy České republiky. Podle něj za dynamickým nárůstem objemu přepravy u dopravců z východní Evropy může i daleko nižší spotřební daň na paliva v těchto zemích a s tím i spojená cena nafty.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita