Opět se začne mluvit o reformách, aspoň na úrovni odborů, vlády a zaměstnavatelů

21.04.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


O vládních návrzích reforem, například důchodové, daňové či sociální, dnes budou jednat zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů. Odbory přitom již dříve označily toto jednání za klíčové z hlediska svého dalšího postupu. Mají totiž vůči reformám řadu výhrad, a pokud vláda nepřijde na tripartitu s návrhy, které by pro ně byly přijatelné, přistoupí k dalším akcím. Vyloučeny nejsou ani stávky.

Námitky odborů vůči vládním reformám jsou rozsáhlé. Všechny ty reformy budou mít velké dopady na peněženky lidí, uvedl Jaroslav Zavadil, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů, největší odborové centrály v zemi.

Odbory prý přitom vládě několikrát jednání o reformách nabízely, ale ta o to neměla zájem. Podle Zavadila se vládní návrhy reforem projednávají jen prostřednictvím připomínkového řízení, kde je "zaklínadlem" programové prohlášení vlády.

Toto tvrzení však odmítl ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Podle něj na jednotlivých tématech pracují pracovní týmy tripartity, které jsou často vedeny zástupci odborů nebo zaměstnavatelů a přímo ovlivňují intenzitu jednání. Diskuse nad návrhy reforem je podle Drábka velmi intenzivní.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita