Do Rakouska za prací

20.04.2011 | , Finance.cz
FIRMY


Od začátku května půjde pracovat v Německu. Půjde ale pracovat i v Rakousku, o čemž se už tak často nepíše. Rakousko je přitom blíže. Na co si dát pozor?

Dnem 1. května končí přechodné období, kdy se pracující z tzv. východního bloku, nemohli ucházet v Německu a Rakousku o zaměstnání. Jak uspět v Rakousku? Zkusme si vypíchnout hlavní podmínky úspěchu na základě vlastních zkušeností autora článku.


Možný negativní vztah k Čechům


Je potřeba vzít v úvahu relativně negativní vztah Rakušanů k Čechům. Autor článku uvádí, že v Rakousku částečně prožil dětství a s negativismem se setkal mnohokrát. A že se od té doby mnoho nezměnilo, ukazuje i jeho poslední zkušenost: na obchodním úseku Rakouského velvyslanectví v Praze potřeboval získat nějaké informace. Dali mu je až tehdy, když uvedl, že v Rakousku vyrůstal. Jako Čechovi mu nebyli ochotni pomoci vůbec. Čechy i Slováky berou Rakušané jen jako levnou pracovní sílu.


Pracovní smlouva v naprostém pořádku


Rakouští právníci jsou pečliví, důkladní a zpracovávají vše až do nejmenších podrobností. Obdobně musíte postupovat i vy. V každém případě, nelitujte peněz a najměte si renomovaného místního právníka, který vám pracovní smlouvu zkontroluje a případně doplní. Vyhnete se tak mnoha nedorozuměním a případným pracovním sporům. Rakouské právní předpisy umožňují uzavřít pracovní smlouvu i ústně. V tomto případě zaměstnavatel vystaví pracovní kartu – Dienstzettel, která slouží jako doklad o zaměstnání. Nicméně vřele doporučujeme písemnou formu pracovní smlouvy. Pokud chce český občan žádat o uznání kvalifikace, pak všechny certifikáty a dokumenty musí nechat přeložit do němčiny a následně je nechat úředně ověřit.


Rakouský “švarcsystém“


Rakouští, stejně jako naši, podnikatelé si oblíbili najímat pracovníky na vlastní živnostenský list (Gewerbe – živnost). Z toho vám vyplývají závazky samostatně platit sociální a zdravotní pojištění a vést účetnictví. Pracujete pak pro zaměstnavatele bez nároků na dovolenou, bez nároku na 13. a 14. plat (na dovolenou a Vánoce), zpravidla se svými pracovními pomůckami, vlastním pracovním oděvem, bez příplatků za přesčasy, atd. Rakušané navíc mají možnost uzavřít s vámi pouze ústní dohodu, což takřka bez výjimky činí. Najde-li se někdo, kdo vaši práci vykoná za nižší mzdu, okamžitě končíte! Není nutní dodávat, že sociální a zdravotní musíte platit i nadále. Místo výdělku se tak můžete v Rakousku zadlužit. Soudit se jistě můžete, ale za své! Dobrá rada tedy zní: pokud vás zaměstnavatel do 3 dnů nepřihlásí na pracovní úřad, raději ukončete práci a neriskujte, že budete pracovat zadarmo.

Základní informace o zaměstnání v Rakousku najdete na stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí ČR.


Minimální mzda a pracovní doba


Minimální mzda v Rakousku není stanovena zákonem, ale je určena pro každý obor zvlášť kolektivními smlouvami.  Nejlevněji v Rakousku pracují pečovatelky ze Slovenska, které za 24 hodinovou službu dostávají mzdu 45-70 Euro, což je cca 2,5 Euro na hodinu. Právě ochota jít s cenou práce co nejníže, vede k tomu, že jsou Čechům a Slovákům nabízeny velice nízké mzdy. Nedejte se, robota už byla dávno zrušena!

Pracovní doba je pevně stanovená - za týden musíte odpracovat 40 hodin, to znamená 8 hodin denně. Poté, co zaměstnanec odpracuje 6 hodin, má nárok na přestávku, která se do pracovní doby nepočítá, a tak není ani logicky proplacena. Na dovolenou mají zaměstnanci nárok v rozsahu od 25 do 30 pracovních dnů. Jestliže odpracujete v Rakousku více než 25 let, budete mít nárok na 36 dnů dovolené ročně.


Autor článku

Vít Klíma  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY