Daňová poradna: Vzájemný zápočet a uznatelnost nákladů

13.04.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Jaká jsou pravidla pro vzájemný zápočet pohledávek a daňovou uznatelnost nákladů na prohrané soudní řízení?


Vzájemný zápočet

Otázka: Chtěla bych Vás požádat o radu vzájemného započetení: Firma X má pohledávky vůči fyzické osobě za stavební úpravy. Naopak fyzická osoba poskytla půjčku firmě X na nákup stavbního materiálu. Lze to vzájemně započíst?

Odpověď: Uvedené pohledávky lze vzájemně započíst při splnění podmínek dle § 358 a násl. Obchodního zákoníku. § 358 a násl. Obchodního zákoníku omezuje možnost započtení, pokud např. jedna pohledávka byla promlčena před vznikem druhé pohledávky. Pokud uvedené pohledávky vznikaly přibližně ve stejné době a jsou splatné, lze je zpočíst.


Daňová uznatelnost nákladů na zabijačku pro obchod

Otázka: Firma pořádala zabíjačku pro své obchodní partnery. Chtěla bych se zeptat, zda celý náklad musí být jako nedaňový bez nároku na odpočet DPH, jako reprezentaci? Nebo zda třeba část nákladů např. na ubytování si firma může uznat do nákladů i do DPH?

Odpověď: V podstatě se jedná o reprezentaci a to včetně nákladů na ubytování. Do daňově uznatelných nákladů byste mohli zahrnout např. rozdávání propagačních materiálů, dárků do 500 Kč (označené logem), či vzorků Vaší produkce.


Daňová uznatelnost nákladů soudního řízení

Otázka: Naše společnost prohrála soudní spor, byly jí vyměřeny náklady řízení, úroky z prodlení a další. Jsou oboje daňově uznatelné náklady nebo spíše škoda (daňově neuznatelná?

Odpověď: O škodu se nejedná, soudní spor je součástí podnikatelského života. Úroky z prodlení jsou daňově uznatelné až po úhradě.


Daňový doklad za inzerci do Německa

Otázka: Potřebuji vystavit fakturu do Německa za inzerci v časopisu vydávaném v ČR. Bude faktura bez DPH? Musím udělat souhrnné hlášení? Do kterého řádku v přiznání? Musím napsat na fakturu, že se jedná o plnění osvobozené dle § xxx?

Odpověď: Důležité je, zda Váš odběratel v Německu je plátcem DPH a pokud není, zda je osobou povinnou k dani. Pokud ano, pak faktura bude bez DPH, protože místo plnění je v sídle odběratele, tedy v Německu. Na faktuře uveďte např.: Místo plnění je podle §9 odst. 1 zákona č. 235/2004 Sb. v Německu. Daň je povinen podle čl.196 směrnice EU č. 2006/112/ES odvést odběratel. Souhrnné hlášení jste povinni vyhotovit a podat.


Přechod s podnikáním na s.r.o.

Otázka: Podnikám již několik let jako fyzická osoba, tuto formu, ale chci změnit a vystupovat jako právnická osoba, s.r.o. Jenomže mám sklad jako fyzická osoba a chtěl bych ho, co nejjednodušeji a už na začátku převést na s.r.o. Napadlo mě s.r.o. založit na manželku (ona společník, ona jednatel) a sklad přefakturovat celý jí jednou fakturou nebo 3 fakturami. Tím, že tam bude figurovat pouze moje žena, měli bychom se vyhnout všem paragrafům a omezením. Je to správně? Kdybych měl sklad rozprodat přes fyzickou osobu, trvalo by to pár let a bylo by mnoho zmatku.

Odpověď: Položky, které máte na skladu, lze nové s.r.o. prodat a dle mého názoru je to nejjednodušší způsob. Nijak nevadí, že jako fyzická osoba budete fakturovat vlastnímu s.r.o. a také nevadí, pokud byste v něm byl jednatelem. Není tedy třeba z tohoto důvodu s.r.o. zakládat na manželku. Položky na skladě doporučuji na s.r.o. fakturovat ve stejných cenách, jako byly nakoupeny. Doplním, že omezení, která zmiňujete, se týkají jen činnosti fyzické osoby jednatele či společníka pro s.r.o. Zákon o daních z příjmů definuje, že tato odměna za činnost je příjmem ze závislé činnosti. Při prodeji majetku nejste tímto ustanovením omezen. Fakturace mezi spojenými osobami (což Vy a Vaše s.r.o. nepochybně jste) musí probíhat v cenách obvyklých (tj. cenách, které by mezi sebou sjednaly nezávislé subjekty), proto doporučuji položky na skladě fakturovat v nákupních cenách (tj. cenách, které byly sjednány mezi Vámi a Vaším dodavatelem - předpokládám, že nebyl spojenou osobou).

Autor článku

Blanka Štarmanová

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT