Založení s.r.o.: Problémové oblasti založení s.r.o.

12.04.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


V našem seriálu o založení konkrétní společnosti s ručením omezeným jsme postupně probrali všechny klíčové záležitosti tohoto procesu. Na závěr se podívejme na výhody s.r.o. oproti OSVČ a závěrečné shrnutí problémových oblastí založení s.r.o.


Srovnání výhod s.r.o. oproti OSVČ

Podívejme se na základní srovnání výhod s.r.o. oproti OSVČ:

  • OSVČ ručí celým svým majetkem. Společníci ručí do výše nesplaceného základního kapitálu.
  • Fyzická osoba budí pochybnosti o zastupitelnosti a schopnosti plnění závazků v případě problémů. Právnická osoba působí důvěryhodně a seriózně. Veškerá renomé a reference z podnikání fyzické osoby padají ukončením jejího aktivního pracovního života. Společnost s r.o. s každým rokem své existence buduje obchodní jméno a historii firmy, čímž zvyšuje svůj kredit.
  • OSVČ musí platit nejen daň z příjmů, ale také sociální a zdravotní pojištění, na druhé straně může uplatnit výdaje paušálem. Právnická osoba platí pouze daň z příjmů a srážkovou daň ze zisku rozděleného mezi společníky a celkově má výrazně lepší možnosti optimalizace daní.
  • OSVČ musí podnikat pod svým jménem a příjmením, ke kterému může přidat odlišující dodatek. Společnost s r.o. podniká pod libovolným názvem, který si zvolí při založení, což je důležité při propagaci společnosti.
  • OSVČ je v praxi vždy pouze společností o jednom člověku. Společnost s r.o. může expandovat navýšením vkladů, přistoupením nových společníků.
  • OSVČ nemůže účinně delegovat řízení podnikání na jinou osobu. Řízení společnosti s r.o. je možné předat jednateli nebo dalším společníkům.
  • Fyzická osoba v průběhu svého podnikání může zvyšovat cenu své práce, ale nebuduje žádnou hodnotu, kterou by bylo možné jednoduše převést na jinou osobu. Hodnota společnosti s r.o. se v čase zvyšuje, je možné ji prodat nebo předat potomkům.

Celkově lze výhody s.r.o. shrnout:

  • omezené ručení
  • vyšší důvěryhodnost
  • možnost volby obchodního názvu
  • budování hodnoty společnosti v čase
  • lepší možnosti optimalizace daní


Problémové oblasti při založení s.r.o.

Založení s.r.o. je poměrně zdlouhavý a časově náročný proces. Stát se snažil změnit pravidla tak, aby společnost s ručním omezením mohl úspěšně založit i člověk bez právního vzdělání, ale dosáhl pravého opaku. Zápisy do obchodního rejstříku - jedna ze základních podmínek úspěšného podnikání - jsou složité a často pomalejší, než byly.

Potvrzují to zkušenosti firem, rejstříkových soudců i právníků specializujících se na obchodní právo. Narostla byrokracie, se správným vyplněním formulářů mají potíže i renomovaní advokáti. Soud hodně žádostí odmítá kvůli i drobným formálním pochybením. Zakladatelé tak musí podávat návrhy několikrát. Udělat chybu je přitom lehké. Formuláře jsou nepřehledné, po firmách se chtějí zbytečné informace a požadavky na přílohy nejsou přehledné a jednoznačné.

Problémům napomáhá i Ministerstvo spravedlnosti. Na svých webových stránkách uvádí nesprávné typy formulářů, nepřehledné instrukce k vyplnění. Založit si firmu bez zkušeného advokáta zůstává u nás pro obyčejného podnikatele stále nemožné. Poměrně dlouho trvá i obstarávání všech dokumentů, které se musí k návrhu přiložit. Například obstarávání Souhlasu s umístěním sídla společnosti bývá poměrně náročný proces, kdy majitelé nebydlí v předmětné nemovitosti, nejsou často vůbec k sehnání. Soudci navíc vrací každou žádost, která nemá všechno v pořádku.

Záleží ale na konkrétních úřednících, i přes jejich vstřícnost se podnikatelům vrací průměrně polovina žádostí. Od některých soudců ale i devět z deseti. Přitom by stačilo např. chybějící PSČ pouze dopsat, čímž by ale soudci teoreticky porušovali zákon.

Všechny díly seriálu najdete v sekci Život podnikatele.

Autor článku

Vlasta Kejhová

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT