Stát zaměřil v poslední době svou pozornost na daňové ráje

07.04.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Dohody o výměně informací jako nástroj ověření pravdivosti informací poskytnutých poplatníkem o příjmech dosažených v zahraničí

Ministerstvo financí ČR zaměřilo v poslední době svou pozornost na daňové ráje, tj. jurisdikce s výhodným daňovým režimem, s cílem uzavřít s těmito zeměmi oficiální dokumenty, které by jak jedné tak i druhé straně umožnily získat informace o svých poplatnících a jejich zahraničních příjmech. Těmito oficiálními dokumenty jsou tzv. dohody o výměně informací. Snahou ministerstva je získat uzavřením dohod nástroj, který by mu umožnil zamezit daňovým únikům svých poplatníků. Ministerstvo financí si od tohoto kroku slibuje především pozitivní dopad do veřejných rozpočtů.

Dohody o výměně informací umožňují získat správci daně informace potřebné pro účely správy daní, např. ověřit, zda byl příjem českých daňových poplatníků v zahraničí zdaněn.

Pro účely sjednávání dohod vypracovalo Ministerstvo financí ČR již v roce 2010 vzorový návrh směrnice pro expertní jednání o dohodách o výměně informací v daňových záležitostech a návrh obecného znění dohody o výměně informací. Dokumenty byly schváleny Vládou ČR v usnesení č. 227 ze dne 22. března 2010.

 


Jak to vypadá s dohodami o výměně informací s jednotlivými daňovými ráji

Ve fázi legislativního procesu jsou nyní dohody o výměně informací s Guernsey a ostrovem Man. Dohody již byly schváleny Vládou ČR, v dalším kroku je čeká odsouhlasení parlamentem a následná ratifikace. V obou případech se jedná o oblíbené lokace nabízející výhodný daňový režim. V prosinci 2010 proběhlo rovněž bilaterální jednání se zástupci daňové správy jedné z nejoblíbenějších off-shore lokací - Britskými panenskými ostrovy. Nyní se očekává předložení návrhu znění této dohody vládě.

Země, s nimiž Česká republika započala jednání o uzavření dohody o výměně informací, a současný stav jednotlivých dohod jsou shrnuty v následujícím přehledu:

Země Stav vyjednávání
Bermudy Bermudy V únoru 2011 úspěšně ukončena bilaterální jednání. Očekává se, že dohoda projde v průběhu roku 2011 legislativním schvalovacím procesem.
Jersey V lednu 2011 zahájena bilaterální jednání o uzavření dohody mezi oběma zeměmi.
Kajmanské ostrovy Čeká se na výsledek bilaterálních jednání. Kajmanské ostrovy však jednostranně umožnily některým zemím žádat o informace v daňových záležitostech, mezi těmito zeměmi je i ČR.
Seychely Čeká se na výsledek bilaterálních jednání.
Britské panenské ostrovy V prosinci 2010 úspěšně ukončena bilaterální jednání. Očekává se, že dohoda projde v průběhu roku 2011 legislativním schvalovacím procesem.
Guernsey V únoru 2011 schváleno znění dohody Vládou ČR. Očekává se, že dohoda v blízké době projde další fází legislativního schvalovacího procesu.
Ostrov Man V únoru 2011 schváleno znění dohody Vládou ČR. Očekává se, že dohoda v blízké době projde další fází legislativního schvalovacího procesu.

Zdroj: databáze IBFD, internetové stránky Vlády a Ministerstva financí ČR


Smlouvy o zamezení dvojího zdanění jako nástroj pro částečnou eliminaci zdanění jednoho příjmu ve více zemích

Společnosti, jejichž aktivity přesahují hranice země, ve kterých byly založeny, stejně tak jako fyzické osoby pracující ve více zemích či mající příjmy i z jiné země, než ve které se obvykle zdržují, se často setkávají při stanovení svých zdanitelných příjmů a jejich zdanění v té které zemi s aplikací smluv o zamezení dvojího zdanění.

S pomocí smluv o zamezení dvojího zdanění uzavřených vždy mezi dvěma smluvními zeměmi je možné eliminovat situaci, kdy by jeden příjem byl zdaněn jak v zemi, ze které tento příjem pochází, tak i v zemi, která si činí na základě daňového rezidenství konkrétního poplatníka, a to ať už se jedná o společnost či fyzickou osobu, nárok na zdanění jeho celosvětových příjmů. Za tímto účelem disponují smlouvy o zamezení dvojího zdanění nástroji umožňujícími zohlednit případnou daň zaplacenou v jedné ze smluvních zemí při stanovení zdanitelných příjmů a výše daně ve druhé smluvní zemi.

Česká republika má v současnosti uzavřeny smlouvy o zamezení dvojího zdanění se 77 státy, poslední z roku 2010 uzavřená s Bosnou a Hercegovinou.


Nové smlouvy o zamezení dvojího zdanění

V souvislosti se snahou omezit prostor pro možné daňové úniky vyjednávají v současné době zástupci České republiky nejen dohody o výměně informací, ale také nové smlouvy o zamezení dvojího zdanění, které by daly legislativní rámec pro stanovení zdanitelných příjmů v případech mezinárodních aktivit a jejich zdanění v jednotlivých smluvních zemích při současné eliminaci negativního dvojího zdanění.

Země, s nimiž Česká republika započala v poslední době jednání o uzavření smlouvy o zamezení dvojího zdanění, a současný stav jednotlivých smluv jsou shrnuty v následujícím přehledu:

Země Stav vyjednávání
Panama V březnu 2011 úspěšně ukončeno druhé kolo bilaterálních jednání. V současné době probíhá legislativní proces vedoucí k podpisu smlouvy.
Hong Kong V srpnu 2010 úspěšně ukončeno druhé kolo bilaterálních jednání. V současné době probíhá legislativní proces vedoucí k podpisu smlouvy.
Barbados V srpnu 2010 úspěšně ukončeno druhé kolo bilaterálních jednání. V současné době probíhá legislativní proces vedoucí k podpisu smlouvy.
Kolumbie V únoru 2010 úspěšně ukončeno druhé kolo bilaterálních jednání. V současné době probíhá legislativní proces vedoucí k podpisu smlouvy.
Bahrajn V dubnu 2010 ukončeno první kolo bilaterálních jednání, v rámci kterého bylo uzavření smlouvy úspěšně dojednáno. V současné době probíhá legislativní proces vedoucí k podpisu smlouvy.
Saudská Arábie V březnu 2010 úspěšně ukončeno druhé kolo bilaterálních jednání. V současné době probíhá legislativní proces vedoucí k podpisu smlouvy.
Irák V září 2010 proběhlo první kolo bilaterálních jednání.
Mexiko Země zahájily jednání o úpravě smlouvy z roku 2002.
Dánsko V listopadu 2010 dojednáno nahrazení smlouvy z roku 1982 novou smlouvou.
Čína V únoru 2011 dojednáno nahrazení smlouvy z roku 1987 novou smlouvou.
Polsko V lednu 2011 dojednáno nahrazení smlouvy z roku 1987 novou smlouvou.

Zdroj: databáze IBFD, internetové stránky Ministerstva financí ČR

Kromě uzavírání nových smluv o zamezení dvojího zdanění probíhají mezi zástupci České republiky a některými zeměmi rovněž jednání o úpravách stávajících smluv formou protokolu k příslušné smlouvě měnící některá její ustanovení. Jedná se o smlouvy uzavřené např. s Belgií, Rakouskem, Běloruskem a Uzbekistánem.

Autor článku pracuje jako Senior Tax Consultant ve společnosti APOGEO.

Autor článku

Hana Sedláčková  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT