Finanční úřad bude tolerovat i přiznání podané 6. dubna

01.04.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Věděli jste, že nový daňový řád umožňuje podat přiznání k dani z příjmů až 6. dubna?


Datum podání přiznání

Otázka: Jak to je vlastně s datem pro daňové přiznání? Starší kalendáře píšou, že 31.3., nově se pak objevuje 1.4. Navíc jsem slyšela, že je to vlastně až 6. duben, což mě mate úplně. Do kdy je tedy vlastně třeba přiznání podat?

Odpověď: Situace je opravdu nepřehledná. Nový daňový řád obsahuje úpravu počítání lhůt, ze které vyplývá, že je posledním dnem lhůty nikoli 31. březen, nýbrž až první duben. Tato věc ovšem vyšla najevo až při prvních praktických aplikacích v průběhu měsíce února. MF k tomu vydalo oficiální informaci, kde potvrdilo, že je letos posledním dnem lhůty 1. duben a v případě prodloužené lhůty na základě plné moci udělené daňovému poradci 1. červenec. Kus pravdy je i na vámi uváděném termínu 6. duben. Jde o to, že podle daňového řádu jsou tolerována přiznání opožděná o 5 dnů a obejdou se bez jakékoli sankce.


Podání přiznání, když mám nulovou daň

Otázka: Jsem student a loni jsem si přivydělal 40 tisíc Kč jako finančního poradce (pojišťovnictví). Vím, že mi po uplatnění slev nevzniká žádná daňová povinnost. Hrozí mi něco, když nepodám daňové přiznání?

Odpověď: Formálně jste povinen podat daňové přiznání. Pokud správce daně zjistí, že jste to neudělal, může vás k podání přiznání vyzvat a uplatnit za pozdní podání minimální sankci ve výši 500 Kč (§ 250 daňového řádu). Čeká Vás také povinnost podat přehledy o příjmech a výdajích na sociální pojištění a zdravotní pojištění. Pokud nepodáte přehled včas nebo vůbec, může OSSZ uložit pokutu až 20 000 Kč nebo - při opětovném nesplnění povinnosti - až 100 000 Kč, ZP pak za nepodání přehledu může uložit pokutu až do výše 50 000 Kč. U zdravotního pojištění vám vznikne sice malá, ale reálná odvodová povinnost. Pokud jste student do 26 let (po celý rok 2010) a doložíte tuto skutečnost na OSSZ ve lhůtě do konce měsíce následujícího po měsíci, ve kterém podáte přehled, budete považován za OSVČ vedlejší. Vzhledem k výši příjmů (za předpokladu, že činnost byla vykonávaná celých 12 měsíců) Váš daňový základ nepřesáhnete rozhodnou hranici pro povinnou účast na důchodovém pojištění a odvodová povinnost bude nulová.


Příjmy z kapitálového majetku

Otázka: Jako příjemce starobního důchodu jsem občas obchodoval v minulém roce s cennými papíry, přičemž celkové příjmy přesáhly 15 000 Kč, žádné další příjmy jsem neměl. Je možné v rámci daňového přiznání za rok 2010 uplatnit slevu na dani dle § 35 ba, odst. 1a) ZDP?

Odpověď: Uplatnění této slevy na dani není ničím podmíněno. Nárok na tuto slevu na dani z příjmů fyzických osob mají všichni poplatníci, tedy i poplatník pobírající starobní důchod. Za zdaňovací období roku 2010 je výše této slevy 24.840,- Kč.


Vedení daňové evidence

Otázka: Začal jsem podnikat a vedu daňovou evidenci. Je pravda, že platby na sociální a zdravotní pojištění musím dávat do nedaňových výdajů? V přiznání někde tyto nedaňové výdaje zohledním?

Odpověď: Od roku 2008 je pojistné na zdravotní a sociální pojištění nedaňovým výdajem. Proto je nutné v daňové evidenci vést tyto výdaje ve "sloupci" pro nedaňové výdaje. V důsledku toho nebudou zahrnuty tyto výdaje na řádek 102 přílohy č. 1 daňového příznání.


Dodanění při přechodu z daňové evidence na účetnictví

Otázka: Dodanění (zásoby, pohledávky) při přechodu z daňové evidence na účetnictví u OSVČ připočítávám do vyměřovacího základu sociálního pojištění. Jak je to s vyměřovacím základem u zdravotního pojištění?

Odpověď: Při přechodu z daňové evidence na účetnictví se podle přílohy č. 3 k zákonu o daních z příjmů provádějí vámi uváděné úpravy základu daně až v tom zdaňovacím období, kdy je již účetnictví vedeno. Jak vyplývá z § 3a zákona č. 592/1992 Sb. o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění, je i v tomto případě vyměřovacím základem základ daně z příjmů. V případech sociálního i zdravotního pojištění tedy budete postupovat stejně. Upravíte základ daně v účetním období, kdy jste přešla na účetnictví a ve stejném účetním období se tyto úpravy stanou součástí vyměřovacího základu.

Autor článku

Vlastimil Sojka

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT