Konsolidovaný základ daně z příjmů právnických osob v EU

30.03.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Komise předkládá návrh SMĚRNICE Rady o společném konsolidovaném základu daně z příjmů právnických osob (CCCTB), která si klade za cíl omezit nadměrné zdanění a dvojí zdanění přeshraničně působících ekonomických subjektů (pouze právnických osob) na vnitřním trhu, které vyplývá z paralelní existence 27 národních daňových předpisů.

Rovněž cílí na snížení nákladů na dodržení daňových předpisů a omezení s tím spojené administrativní zátěže. Harmonizace se má týkat pouze výpočtu daňového základu a nebude zasahovat do finančního účetnictví, ani do pravomoci členských států stanovit vlastní daňové sazby.

Společný fiskální rámec konkrétně stanoví pravidla pro výpočet individuálního daňového výsledku každé společnosti (nebo pobočky), konsolidaci těchto výsledků v případě existence dalších členů skupiny, a rozdělení konsolidovaného daňového základu mezi všechny způsobilé členské státy.

Systém nemá být povinný (právnické osoby se budou moci dobrovolně rozhodnout o jeho využití) a bude dostupný pro společnosti všech velikostí.

Zpráva převzata z CEBRE.


Autor článku

Firemni aktualita