Podpora úplné harmonizace ze strany podniků

28.03.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Minulý týden se uskutečnilo plenární zasedání Evropského parlamentu věnující se Směrnici o právech spotřebitelů, jejímž cílem je sjednotit fragmentovanou legislativu spotřebitelského acquis v EU a zlepšit pozici na vnitřním trhu jak pro podnikatele, tak i spotřebitele. Přes vcelku pozitivní návrh Komise se podařilo evropským poslancům dokument pozměnit tak, že nepřináší pro podnikatele žádné výhody a zlepšení.

Plná harmonizace byla nahrazena z části minimální harmonizací. Poslanci, kteří o návrhu diskutovali 24. března, se však shodli, že bude nutné potřeba jejich pozici diskutovat s členskými státy, které mají na návrh Směrnice zcela jiný pohled.

Poslanci odhlasovali také některé další návrhy, jako například právo zákazníka odstoupit do 14 dnů od nákupu v případě, že zboží zakoupí na dálku nebo požadavek, podle nějž musí objednané zboží klientovi dorazit nejpozději 30 dnů od objednávky.

Klíčové evropské podnikatelské asociace BUSINESSEUROPE, EUROCOMMERCE, EUROCHAMBRES a UEAPME (HK ČR je členem dvou posledních asociací) prosazují, aby se návrh navrátil k plné harmonizaci, byly vypuštěny kapitoly IV (specifické prodejní smlouvy a odškodnění) a V (nespravedlivé smluvní podmínky) a nebyly požadovány dodatečné informace u smluv v prodejnách a byly ze směrnice vyjmuty vyžadované návštěvy pro smlouvy uzavírané mimo prodejny. 

Zpráva převzata z CEBRE.

Autor článku

Firemni aktualita  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT