Týdenní komentář: Pokles ratingu i průmyslových zakázek v Evropě

25.03.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Portugalsku i Španělsku se dále snižuje rating, navíc negativní zprávu přinesla i statistika průmyslových zakázek.


Pět pozitivních zpráv z uplynulého týdne

1. V Česku se začne prodávat nový iPad
V České republice a dalších 24 zemích mimo Spojené státy se v pátek začne prodávat nový tablet iPad 2 od americké společnosti Apple. Internetový prodej firma zahájí po poledni a v maloobchodní síti prodej začne v podvečer. Nový tablet bude k dostání u pěti tuzemských certifikovaných obchodníků. Dodavatel tají, kolik kusů do Česka dodá, ale z informací firem vyplývá, že se mu poptávku zřejmě nepodaří zcela uspokojit.


2. Ukradené povolenky z Estonska jsou zpět
Ukradené emisní povolenky, které byly objeveny v Estonsku, jsou již zpět na účtech v České republice. Je jich 225.000. Sdělil to ředitel správce českého rejstříku emisních povolenek OTE Jiří Šťastný. Rejstřík obnovil obchodování s emisemi po více než dvou měsících, kdy byl terčem hackerského útoku.


3. Začne se výroba vracet z Asie zpět do Evropy?
Důvodem návratu části výroby z Taiwanu je dle generálního ředitele skupiny především úspora nákladů. V produktu prvního světového producenta sjezdových lyží je 70 % nákladů tvořeno surovinami - pryskyřicí, plastem polyuretanem, které jsou nakupovány v Evropě a jejich přeprava z Evropy do Asie a zpět, výrobky prodražuje. Nákladné je i cestování managementu do Asie a zvýšila se také cena pracovní síly v Číně (30 % za minulý rok).


4. Ukradené povolenky z Estonska jsou zpět
Ukradené emisní povolenky, které byly objeveny v Estonsku, jsou již zpět na účtech v České republice. Je jich 225.000. ČTK to dnes sdělil ředitel správce českého rejstříku emisních povolenek OTE Jiří Šťastný. Rejstřík dnes obnovil obchodování s emisemi po více než dvou měsících, kdy byl terčem hackerského útoku.


5. Fuksa chce zachovat pozitiva zákona o významné tržní síle
Ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS) chce, aby před zrušením zákona o významné tržní síle byly některé jeho pozitivní pasáže zapracovány do jiných platných zákonů. Zachováno by podle ministra mělo určitě zůstat například omezení splatnosti faktur obchodníky výrobcům na nejvýše 30 dnů. Zakázáno by mělo zůstat také bezplatné vracení neprodaného zboží zpět potravinářům. Pasáže by měly být nově začleněny například do zákona o cenách či obchodního zákoníku.



Pět negativních zpráv z uplynulého týdne

1. Portugalsko je o stupeň od spekulativního pásma
Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's snížila hlavní rating Portugalska o dva stupně na známku BBB a ponechala negativní výhled. To znamená, že pokud sáhne k dalšímu snížení, rating už bude ve spekulativním pásmu. Změnu si vynutila politická krize v Portugalsku, která komplikuje finanční situaci země.


2. Závady u třetiny cestovních kanceláří a agentur
Česká obchodní inspekce loni zjistila závady u třetiny kontrolovaných cestovních kanceláří a agentur. Nedostatky se týkaly například reklamací či poskytovaných informací. Inspektoři ale loni při těchto kontrolách zjistili také používaní nekalých a klamavých obchodních praktik.


3. Moody's snížuje i rating španělských bank a spořitelen
Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service snížila rating 30 španělských bank a spořitelen. Uvedla jej tak do souladu s nedávným snížením hlavního ratingu Španělska o jeden stupeň na známku Aa2. Ratingy agentura snížila v některých případech o jeden, v některých o více stupňů. Změna se ale nedotkla největších bank, ani největší spořitelny.


4. Růst průmyslových zakázek prudce zpomalil
Průmyslové zakázky v zemích Evropské unie i eurozóny v lednu mírně rostly, avšak růst prudce zpomalil kvůli poklesu ve většině členských zemí. V celé EU se zakázky ve srovnání s předchozím měsícem zvýšily o 0,2 procenta po růstu o 2,9 procenta v prosinci. V eurozóně pak stouply o 0,1 procenta, v prosinci o 2,7 procenta. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat.


5. Důvěra v ekonomiku se v březnu snížila
Důvěra v tuzemskou ekonomiku se v březnu meziměsíčně snížila, její souhrnný ukazatel proti únoru klesl o 1,9 bodu. Snížila se podnikatelská i spotřebitelská důvěra. Meziročně je souhrnný indikátor důvěry o 6,5 bodu vyšší, uvedl Český statistický úřad.


Více najdete v našem zpravodajství.

Autor článku

Karel Pospíšilík

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT