MF: Penzijní fondy mohou dát až 80 % do akcií

24.03.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Ministerstvo financí navrhuje, aby nejvolnější penzijní fondy vzniklé při důchodové reformě mohly investovat až 80 procent majetku do akcií doma i v zahraničí, uvedl resort ve středu na svých webových stránkách.

Limit se týká pouze jednoho fondu ze čtyř, které budou muset penzijní společnosti založit v takzvaném 2.pilíři financování důchodů, uvádí ministerstvo v materiálu pro veřejnou diskusi.

Do fondů budou směřovat prostředky z "opt-outu", kde by lidé měli mít možnost vyvést 3 procentní body z 28procentního penzijního pojištění, pokud k nim připojí 2 procenta ze mzdy.

Zbylé tři fondy se zaměří převážně na státní dluhopisy.

Důchodový fond státních dluhopisů bude investovat 98 procent majetku do obligací České republiky a 2 procenta do státních pokladničních poukázek, dluhopisů České národní banky a vkladů u regulované banky se splatností nejvýše dva roky.

Konzervativní důchodový fond bude investovat až 70 procent majetku do dluhopisů členských států Evropské unie a jejich centrálních bank, dluhopisů Evropského fondu finanční stability, uznávaných mezinárodních institucí a dluhopisů zemí mimo EU, pokud mají rating uznávané agentury v pěti nejvyšších stupních.

Vyvážený důchodový fond může investovat do dluhopisů s nižším ratingem a také až 40 procent majetku do akcií doma i v zahraničí a do podílových listů akciových fondů.

Autor článku

Firemni aktualita