Kde v Praze je nejnižší byrokracie

22.03.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Městské části Praha 2 a 3 jsou podle aktuálních informací Ministerstva financí ČR z března 2011 místy, kde podnikatelé naleznou jednu z nejnižších byrokratických a administrativních zátěží. Pravděpodobnost kontroly Finančního úřadu je zde nejméně pravděpodobná z celé České republiky.

Podnikatelé v regionu Prahy 2 mají jedny z nejvýhodnějších podmínek. Na Finančním úřadě pro tuto městskou část je registrováno 21 894 subjektů, které má na starosti jen 34 kontrolorů. Počet uskutečněných kontrol za rok je tak nejnižší v Praze, celkem 156. Obdobně podnikatelsky příznivou oblastí je pražský Žižkov.

Z informací MFČR vyplývá, že ročně prověří kontrolor v Praze průměrně 10 subjektů, přičemž vůbec nejnižší množství uskutečněných kontrol jedním pracovníkem bylo zaznamenáno v Praze 2, a to pět. Následuje Praha 3 s devíti kontrolami za rok.

Z výše uvedeného vyplývá, že podnikatelé se ve větších městech setkávají s daňovou kontrolou méně často než ti v regionech. Nicméně to neplatí plošně pro celou ČR. Například v Hradci Králové, Ústí nad Labem či Pardubicích je frekvence prováděných daňových kontrol také velmi nízká. Poměr registrovaných subjektů a množství kontrol za rok se zde blíží údajům zaznamenaným v Praze. 

Zpráva převzata ze SMART Office.

Autor článku

Firemni aktualita