Jaké jsou sankce za opožděné daňové přiznání?

31.03.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Opozdit se s podáním daňového přiznání se nevyplácí, v letošním roce činí minimální pokuta za opožděné daňové přiznání 500 Kč. Jak se pokuta vypočítává? Jak vysoké je penále? Kdy lze doměřit daň platebním výměrem?

Od ledna 2011 platí daňový řád, který mění termíny pro podání daňových přiznání. V daňovém řádu se mění počátek lhůty pro podání daňového přiznání, což má fakticky za následek, že daňové přiznání k dani z příjmu fyzických osob za rok 2010 musí být podáno a daň zaplacena do 1. dubna 2011. Občané, kterým daňové přiznání zpracovává daňový poradce, nebo mají povinnost ze zákona mít ověřenou závěrku auditorem, musí daňové přiznání za rok 2010 podat a daň zaplatit do 1. července 2011. Jestliže nám bude daňové přiznání zpracovávat daňový poradce, tak je nutné doručit do 1. dubna 2011 na finanční úřad plnou moc. Neodevzdání a nezaplacení daně včas přináší řadu problémů.


Kdo musí mít účetní závěrku ověřenou auditorem?

Povinnost mít ověřenu účetní závěrku auditorem je upravena v zákoně o účetnictví. Tuto povinnost máte, jestliže splňujete dvě z uvedených tří podmínek:

  • bilanční suma převyšuje 40 mil. korun
  • roční úhrn čistého obratu převyšuje 80 mil. korun
  • průměrný přepočtený stav zaměstnanců je vyšší než 50


Jak vysoká je pokuta?

V případě, že není daňové přiznání nebo dodatečné daňové přiznání podáno včas a toto zpoždění je delší než 5 pracovních dní, potom je správcem daně předepsána pokuta dle § 250 daňového řádu ve výši 0,05 % vyměřené daně nebo daňového odpočtu nebo 0,01 % daňové ztráty, nejvíce však 5 % vyměřené daně, odpočtu nebo ztráty. Maximální pokuta může být 300 tisíc Kč. Oproti minulému roku došlo tedy ke snížení stropu pro uložení pokuty, když v roce 2010 bylo možné uložit pokutu ve výši 10 % vyměřené daně. Současně je však daňovým řádem stanovená minimální pokuta, která činí 500 Kč. Dlužnou pokutu předepíše správce daně platebním výměrem a pokuta je splatná do 30 dní od dne oznámení platebního výměru.


Jak vysoké je penále za nižší daň?

V § 251 daňového řádu je upravena situace, kdy jsme zaplatili nižší daň a následně nám je správcem daně daň doměřena. V tomto případě činí penále z částky doměřené daně ve výši 20 %. Správce daně přitom rozhodne o povinnosti uhradit penále v rámci dodatečného platebního výměru a současně penále předepíše do evidence daní. Penále je splatné ke stejnému dni jako doměřená daň.

Kdy může spráce daně dle daňového řádu daň doměřit? Lhůta pro doměření daně je stanovena v § 148 daňového řádu. Daň nelze stanovit po uplynutí lhůty pro stanovení daně, která činí 3 roky. Lhůta pro stanovení daně počne běžet dnem, v němž uplynula lhůta pro podání řádného daňového tvrzení, nebo v němž se stala daň splatnou. V daňovém řádu tedy dochází k přesné definici prekluzivní lhůty pro doměření daně.

Dle zákona o správě daní a poplatků se často lhůta pro doměření daně vykládala jako 3+1 a prakticky se tak často počítalo se čtyřletou lhůtou. Daňové přiznání k dani z příjmu fyzických osob za rok 2010 musí být podáno do 1. dubna 2011 a tímto dnem tedy začíná běžet lhůta pro doměření daně za rok 2010 a běží až do 31. března 2014. Lhůta pro výběr již vyměřené daně je nadále šestiletá a dá se prodlužovat. Lhůta pro vybrání již vyměřené daně je upravena v § 160 daňového řádu.


Pozdní úhrada = úroky z prodlení

Daně jsou v Česku splatné ke dni, kdy musí být odevzdáno daňové přiznání. Daňové přiznání k dani z příjmu fyzických osob za rok 2010 musíme podat do 1. dubna 2011 a k tomuto termínu musí být uhrazena i vypočtená daň z příjmu. Protože daňový řád fakticky zavedl pětidenní lhůtu pro bankovní převod vyměřené daně, tak stačí provést bankovní transakci v poslední den splastnosti daně. Pět dní je dostatečně dlouhá doba na převod částky. Ještě v roce 2010 se fakticky daň musela platit v třídenním předstihu, aby byla včas na účtu správce daně. Jestliže není daň uhrazena v daném termínu, tak daňovému poplatníkovi vyměří správce daně úrok z prodlení. Úrok z prodlení je upraven v § 252 daňového řádu. Povinnost uhradit úrok z prodlení vzniká za každý den prodlení, počítaje pátým pracovním denm následujícím po dni splatnosti až do den platby včetně. Výše úroku z prodlení odpovídá ročně výši repo sazby stanovené Českou národní bankou, zvýšené o 14 procentní bodů, platné pro první den příslušného kalendářního pololetí.

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT