Rating Portugalska jde o dva stupně dolů

16.03.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service dnes snížila hlavní rating Portugalska o dva stupně na známku A3. Výhled je přitom negativní, což znamená, že agentura by mohla k dalšímu snížení ještě sáhnout. Portugalsko se podle Moody's potýká s vysokými náklady na obsluhu dluhu a má problémy také s plněním stanovených fiskálních cílů.

Moody's má především obavy z vysokých úrokových sazeb, které portugalská vláda možná bude muset platit, když si bude chtít na kapitálových trzích půjčit další peníze. Dopady vysokých úroků na celou ekonomiku zatím nejsou jasné, upozorňuje agentura. Portugalská vláda uvedla, že Moody's měla před změnou ratingu počkat na summit Evropské unie.

"Verdikt agentury Moody's nám připadá uspěchaný, protože nemůže brát úplný zřetel na rozhodnutí, která padnou na příští schůzce Evropské rady," řekl státní tiskové agentuře Lusa náměstek portugalského ministra financí Carlos Pina. Předseda portugalské vlády José Sócrates ale řekl, že určité komplikace by mohl způsobit postoj opozice.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita