Situace v Japonsku ovlivní i investice v ČR

15.03.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Situace v Japonsku poničeném rozsáhlým zemětřesením zřejmě dočasně utlumí případné japonské investice do České republiky, řekl dnes na dotaz ČTK generální ředitel agentury CzechInvest Miroslav Křížek. Při obnově Japonska by naopak mohly vzniknout obchodní příležitosti pro české firmy, dodal ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

"Na nějakou dobu to jistě může utlumit aktivitu jak investorů, kteří budou chtít investovat z Japonska do České republiky, tak možná na dobu dvou, tří týdnů, než se situace uklidní, i aktivitu CzechInvestu při lákání těchto investorů," uvedl Miroslav Křížek.

Podle ministra Kocourka je teď možná příležitost pro agenturu CzechTrade. "Obnova Japonska by mohla nabídnout možnosti i pro české subjekty, aby v Japonsku prostřednictvím jejich obnovovacích programů využily příležitosti a zúčastnily se těchto programů," sdělil Martin Kocourek s tím, že kromě agentury na podporu obchodu by tuzemským vývozcům mohla pomoci v jednání s japonskými subjekty také česká ambasáda v zemi.

Japonsko v pátek zasáhlo zemětřesení o síle 8,9 stupně, které spolu s mohutnou přívalovou vlnou cunami zničilo stovky kilometrů dlouhý pás severovýchodního pobřeží ostrova Honšú. Následkem jsou tisíce mrtvých a pohřešovaných, trosky zřícených domů, zničená infrastruktura, nedostatek potravin, pohonných hmot a odpojování elektrického proudu. Japonsko nyní zažívá krizi jak v humanitární, tak v jaderné a ekonomické oblasti.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita