NERV: Zrušte daně u dividend, zlepšete finanční gramotnost

14.03.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Česku by pro zvýšení konkurenceschopnosti pomohlo zlepšení finanční gramotnosti obyvatel, zrušení daně z dividend nebo privatizace minoritních podílů ve státních firmách prostřednictvím burzy. Vyplývá to z dnes zveřejněné analýzy Národní ekonomické rady vlády (NERV) Rozvoj finančních trhů, která je součástí širší zprávy NERV týkající se konkurenceschopnosti ČR.

Neznalost finančních produktů a jejich využívání vede podle NERV k nízké konkurenceschopnosti ve všech oblastech. Jedním z řešení je podle doporučení NERV vzdělávání státních úředníků a soudců. Dalším řešením je i zavedení povinného školního předmětu - finanční gramotnost, zintenzivnění výuky matematiky nebo povinné státní maturity z matematiky. Důsledkem chybějícího finančního vzdělávání je podle NERV například předluženost občanů.

NERV také navrhuje zavádět více platebních terminálů a přimět lidi více využívat bezhotovostního bankovního styku. Lidé by se podle rady měli naučit také více investovat, což by mimo jiné také zrychlilo oběh peněz v ekonomice.

Zrušení daně z dividend by podle analýzy odstranilo další daňové výjimky a vedlo k celkovému zprůhlednění tržního prostředí. Podle člena NERV Jana Procházky přitom tato daň představuje ve své podstatě dvojí zdanění, protože zisk podniku je zdaněn nejprve daní z příjmu právnických osob, a poté je část rozdělena mezi akcionáře prostřednictvím dividend.

Navíc výnos daně s dividendy je podle NERV zhruba tři miliardy korun ročně, daň tak není zcela efektivní. Zrušení této daně by navíc podle analýzy mohlo zvětšit objem peněz vybraných na ostatních daních.

Konkurenceschopnost Česka může podle NERV zvýšit rovněž privatizace menšinových 20 až 30procentních podílů prostřednictvím burzy, a to ve státních podnicích jako ČEPRO, ČEPS, Letiště Praha, ČSA, Lesy ČR, Budvar a Česká pošta.

Tyto firmy budou následně burzami férově ohodnoceny a tato cena s historií burzovního vývoje může být za dva až tři roky případně použita k přímému prodeji do rukou strategického zájemce. Podle NERV ovšem pouze v případě, že to bude dávat ekonomický smysl. Státní podniky na burze budou navíc sledovány analytiky z celého světa, kteří každý nestandardní krok managementu zohlední v hodnotě akcií, což ovlivní nejen výplaty manažerů, uvedl NERV ve svých doporučeních. Takový krok je podle rady největší a nejlevnější antikorupční opatření.

Příští pondělí budou zástupci NERV prezentovat na dalším workshopu kapitolu Technologická připravenost.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT