Zasáhne zemětřesení v Japonsku ekonomiku?

11.03.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Dnešní silné zemětřesení v severovýchodním Japonsku uzavřelo v zemi některé jaderné elektrárny a ropné rafinerie, ochromilo dopravu a přerušilo dodávky elektřiny mnoha domácnostem a firmám. Událost by podle ekonomů mohla dočasně oslabit očekávané oživení ekonomiky z útlumu na konci loňského roku, uvedla agentura Reuters.

Zemětřesení o síle 8,9 stupně Richterovy stupnice vyvolalo nejen silné otřesy, ale také přívalovou vlnu cunami, která už s ničivými následky zasáhla pobřeží na sever od Tokia. Podle agentury Kjódó byla na velké části japonského území zastavena letecká, železniční i silniční doprava. Podle zdrojů z odvětví námořní přepravy už jsou uzavřeny také všechny japonské přístavy, protože hrozí nebezpečí nových cunami.

"Plný rozsah škod stále neznáme, avšak vzhledem k tomu, co se stalo po zemětřesení v Kóbe, to určitě přiměje vládu k sestavení krizového rozpočtu. Lze očekávat pokles spotřebních výdajů, což může dočasně snížit hrubý domácí produkt," řekl ekonom výzkumného institutu banky Mizuho Jasuo Jamamoto. Zemětřesení v Kóbe v roce 1995 způsobilo škody kolem 100 miliard dolarů (1,8 bilionu Kč) a byla to nejnákladnější přírodní katastrofa v dějinách.

Elektrárenská společnost Hokuriku Electrici oznámila, že všechny tři reaktory jaderné elektrárny Onagawa v severním Japonsku po zemětřesení automaticky přerušily provoz. Největší japonský provozovatel rafinerií JX Nippon Oil & Energy zastavil provoz na třech rafineriích ve městech Sendaj, Kašima a Negiši na východním pobřeží. Podnik J-Power přerušil produkci na tepelné elektrárně Isogo v Jokohamě.

Velký požár zasáhl rafinerii společnosti Cosmo Oil v prefektuře Čiba východně od Tokia. Čiba hlásila i požár na ocelárně firmy JFE Holdings.

"V severním Japonsku se nacházejí závody na výrobu automobilů a polovodičů, takže zdejší škody budou mít určitý ekonomický dopad," řekl Jamamoto. V těžce zasažené prefektuře Mijagi je řada průmyslových zón s mnoha chemickými a elektronickými výrobci.

Japonská centrální banka sdělila, že udělá všechno pro to, aby zajistila stabilitu a hladké fungování finančních trhů. Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 dnes klesl o 1,7 procenta a po uzavření burzy se v termínovém kontraktu v Singapuru propadl o další více než tři procenta. Kurz jenu klesl k dolaru o 0,3 procenta.

Japonská ekonomika v loňském posledním čtvrtletí klesla v celoročním přepočtu o 1,3 procenta a přerušila pět čtvrtletí vzestupu. V prvním letošním čtvrtletí se všeobecně čeká oživení, zemětřesení by však mohlo příznivé vyhlídky narušit.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita