Cestovní ruch by mohl letos zažít dobrý rok

10.03.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


S velkým optimismem před letošní turistickou sezonou dnes v Berlíně začal 45. ročník největšího veletrhu cestovního ruchu na světě ITB. Navzdory nepokojům v severní Africe a stoupajícím cenám ropy odvětví očekává návrat růstu z dob před vypuknutím finanční krize. Pozitivní výhledy odráží i rekordní počet vystavovatelů na ITB. Do neděle se jich na berlínském výstavišti představuje 11.163 ze 188 zemí světa. Nechybí ani Česká republika.

Německé cestovní kanceláře pro letošek očekávají dokonce rekordní obraty. "2011 bude bezpochyby špičkovým rokem. Dosavadní rekordní rok 2008 překonáme téměř ve všech oblastech," prohlásil na úvod veletrhu prezident Spolkového svazu německého turistického průmyslu (BTW) Klaus Laepple.

Z toho by mohlo těžit i Česko, kde Němci již řadu let tvoří čtvrtinu zahraničních turistů. Současně jich ale rok od roku jezdí méně, a tak zástupci ČR na veletrhu věří, že by se tento pokles německého zájmu mohl letos alespoň zastavit. "Vzhledem k optimistické ekonomické situaci v Německu by se to mohlo podařit," řekl ČTK Miroslav Rončák, ředitel české centrály státní agentury CzechTourism v Německu, která se podílela na přípravě letošního českého stánku na ITB.

Tradiční turistické destinace jako Egypt a Tunisko, kterými v minulých týdnech a měsících otřásly násilnosti a politické nepokoje, se na ITB prezentují okázalými stánky, jimiž chtějí nalákat zpátky zahraniční návštěvníky. Příjmů z cestovního ruchu se nechce vzdát ani Libye, kterou v současnosti zmítají boje vládních sil s odpůrci autoritářského vůdce země Muammara Kaddáfího. Poprvé od roku 1966 je v Berlíně zastoupen také válkou poničený Irák nebo Afghánistán.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT