Daňová poradna: Uplatnění slevy na dítě

09.03.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Je možné dát výdaje za zahraniční kurz do daňově uznatelných výdajů? A jaké jsou podmínky pro uplatnění slevy na dítě?


Zahraniční kurz do výdajů?

Otázka: Mám příjmy podle § 7 odst. 2 písm. a). Mohu do daňových výdajů uplatnit zaplacený zahraniční kurz anglického jazyka (kurzovné, letenka, ubytování, pojištění...)? Případně uplatnit sazbu zahraničního stravného za dobu trvání kurzu?

Odpověď: Jako daňově uznatelné výdaje lze uplatnit ty výdaje, které slouží k dosazování a udržování zdanitelných příjmů. Pokud tedy k dosahování příjmů dle §7 potřebujete znalost anglického jazyka, je uvedený zahraniční kurs pro Vás oprávněně daňovým nákladem. Daňovým výdajem jsou pak také všechny uvedené související výdaje i zahraniční stravné.


Odpis závazku

Otázka: Ráda bych trvale odepsala závazek z účetnictví. Zaúčtuji ho do provozních (účet 648) nebo do finančních (účet 668) výnosů?

Odpověď: Pokud se jedná o závazek z provozní činnosti, bude vhodnější účet 648. Pokud by se jednalo o závazek, který vznikl z finančních transakcí (což je méně pravděpodobné), pak by bylo správné zvolit účet 668.


Sjednocení DPH

Otázka: Mám dotaz ohledně sjednocení DPH. Jsem soukromě podnikající zemědělec a nejsem si 100% jistý tím, že se DPH zvýší i u obilí, popř. jiných produktů rostlinné výroby. Jen jsem se dočetl, že v zákl. sazbě mají zůstat brambory.

Odpověď: Legislativní proces dosud není ukončen. V navrhovaném znění se uvádí, že ve snížené sazbě má zůstat pouze zelenina.


Roční zúčtování daně z příjmů - odpočet na dítě

Otázka: Chci se zeptat na roční zúčtování DPFO a uplatnění slevy na dítě a také na platbu zálohy na zdravotní pojištění. Jsem zaměstnanec na HPP po celý rok, mám ŽL na VPČ. Z této činnosti jsem měl výdělek v minulém roce pouze v jednom měsíci a současně jsem byl stále zaměstnán. Uplatňuji výdaje procentem z příjmu, jsem neplátce. Hranici pro platby zálohy na sociální pojištění jsem nedosáhl. Chci se zeptat, zda se platí nějaké zálohy na zdravotní pojištění, když jsem zaměstnanec na HPP se ŽL. Dále budu sestavovat roční zúčtování DPFO a chci se zeptat, jak se zohlední odpočet slevy na dítě, který bude za 6 měsíců v roce 2010. Zaměstnavatel to uvadí v Přehledu o zdanitelných příjmech a zálohách za r. 2010, kde jsou uvedené v ř. 14 za měsíce 7-12 děti uplatněné jako vyživované. Uvede se toto také, v ročním zúčtování na ř. 72 ta sleva 6x967 tj. 5802,- za 6 měsíců na dítě.

Odpověď: Pokud jste zaměstnán a ze zaměstnání je za Vás placeno zdravotní pojištění alespoň v minimální výši, nemáte povinnost platit zálohy na zdravotní pojištění. V přehledu pro zdravotní pojištění Vám vyjde doplatek dle dosaženého zisku. Ano, máte pravdu, slevu na dítě uvedete v ř. 72 a vyplníte tabulku nad tímto řádkem. Sleva činí, jak správně uvádíte, 5.802 Kč.

Autor článku

Blanka Štarmanová  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT