Starobrno začalo stáčet do PET láhví i nealkoholické pivo

25.02.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Starobrno ze skupiny Heineken jako první pivovar v Česku začalo stáčet nealkoholické pivo do plastových láhví o obsahu 1,5 litru. Na českém maloobchodním trhu se Maxilahev Fríí objeví od března letošního roku. Firma to dnes zveřejnila v tiskové zprávě.

Podle Heinekenu na trhu roste obliba konzumace piva z 1,5 litrových láhvích. Dalším důvodem aktuálního kroku je vyšší konzumace nealkoholického piva mezi českými spotřebiteli.

Podle průzkumu agentury Canadean z loňského roku spotřebují Češi zhruba pět litrů nealkoholického piva na osobu a rok. Ve světě jsou na druhém místě za Španěly. Čechům na ně chybí necelý půllitr. Nealkoholické pivo v Česku vaří stále více pivovarů. Je jich podle posledních dostupných údajů kolem 25 a značky na trhu stále přibývají.

Lídrem trhu je Plzeňský Prazdroj se značkou Birell. V Česku se podle informací pivovarského svazu v roce 2009 spotřebovalo necelých 580.000 hektolitrů nealkoholického piva. Pijí ho nejčastěji řidiči, cyklisté, nebo pracující lidé během dne.

Starobrno vyrábí značku Fríí od dubna loňského roku. Stáčet pivo začal nyní na nové lince, která je v ČR jediná. Díky jejímu spuštění loni pivovar Starobrno zaznamenal rekordní výstav přes milion hektolitrů piva. Linka stála 100 milionů korun. Při plném výkonu naplní 14.000 láhví za hodinu. Dosud byla využívána na plnění značky Zlatopramen.

Podle vrchního sládka pivovaru Tomáše Pluháčka trh pivo v plastu již přijal. "Lidé zjistili, že se pivo neliší od piva v klasických láhvích, strach a averzi vůči obalu nemají. Pivo zůstává kvalitní a nekazí se. Samozřejmě ortodoxní pivaři si cestu k plastu nenajdou," uvedl již dříve Pluháček.

Starobrno je v rámci skupiny Heineken v Česku největším pivovarem. Ve své produkci překonává provozy v Krušovicích, Velkém Březně i Krásném Březně. Produkce pivovaru se orientuje na Českou republiku, export tvoří kolem pěti procent. V Brně se dnes vyrábí kolem deseti druhů piv. Kromě Starobrna jsou to produkty značek Hostan, Zlatopramen a Zlatý bažant. Pivovar vaří i speciály.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT