Ceny pohonných hmot navzdory krizím klesly

25.02.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Ceny pohonných hmot u čerpacích stanic v Česku v uplynulém týdnu kromě nafty klesly. Nejprodávanější benzin Natural 95 stál v průměru 33,25 koruny za litr, a byl tak o devět haléřů levnější než o týden dříve. Motorová nafta zdražila o sedm haléřů na průměrných 32,84 koruny za litr. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu.

Cena benzinu Special 91 klesla na průměrných 32,88 Kč za litr, byla tak o dva haléře nižší než před týdnem. Cena plynu LPG se snížila o 11 haléřů na průměrných 17,51 koruny za litr.

Ceny pohonných hmot pravidelně sleduje také společnost CCS. Podle jejích úterních údajů benzin Natural 95 zdražil o 12 haléřů na 33,14 koruny. Stejně zdražila i nafta na 32,63 koruny za litr.

Podle analytika Petra Čermáka ze společnosti Colosseum byly příčinou zdražení nepokoje na Blízkém východě a v severní Africe. "Trhy se především obávají přesunu protestů do dalších zemí, které jsou významnými světovými producenty ropy," řekl Čermák. Jan Šimek z Broker Consulting považuje pro další vývoj za klíčové, zda se nepokoje nezvrhnou do občanských válek a jak budou nové režimy spolupracovat s vyspělými ekonomikami.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT