Těžba ropy v Libyi patrně klesla o tři čtvrtiny

24.02.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Těžba ropy v Libyi už klesla zhruba o 75 procent a pohybuje se jen kolem 400.000 barelů denně. Řekl to generální ředitel italské energetické společnosti Eni Paolo Scaroni, jehož podnik v Libyi dobývá plyn. Scaroni řekl, že tak významný propad těžby je závažný, varoval však, aby se problém nepřeceňoval. Saúdská Arábie mezitím slíbila, že výpadek ropy z Libye nahradí zvýšením vlastní těžby.

"Přirozeně je zde řada spekulací, což skutečné problémy jen zesiluje. Skutečným problémem je to, že na trhu je o 1,2 milionu barelů ropy méně. To není nic tak ohromujícího, něco už to ale znamená a v regionu je také znát určitá nejistota. Právě ta může být příčinou spekulací," řekl šéf italského podniku, když předtím hovořil v parlamentu.

Libye dosud těžila asi 1,6 milionu barelů ropy denně, z čehož asi 1,1 milionu barelů vyvážela. Eni v Libyi těží plyn, za normálních okolností tam produkovala zhruba 280.000 barelů ropného ekvivalentu, kvůli nepokojům však těží necelou polovinu. Podle Scaroniho je to aktuálně ekvivalent přibližně 120.000 barelů.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita