Třetina Čechů nesleduje své příjmy a výdaje

23.02.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Třetina obyvatel Česka vůbec nesleduje své příjmy a výdaje. Do této skupiny přitom patří velmi často lidé s nejnižšími příjmy. Vyplývá to z průzkumu Factum Invenio pro projekt Abeceda rodinných financí. Podle něj navíc téměř polovina domácností pak vůbec neplánuje rodinné finance.

"Lidé, kteří své finance nesledují, většinou současně postrádají základní povědomí o hospodaření s penězi," vyplývá z projektu. Ten chce podpořit pochopení fungování peněz u všech uživatelů - od mládeže až po seniory - a zavádí finanční vzdělávání do rodin, komunit a k sociálně slabším občanům.

Z průzkumu dále vyplývá, že téměř 80 procent domácností si alespoň někdy část peněz spoří. Dvě pětiny lidí tak činí přitom pravidelně. Naopak 18 procent lidí nespoří vůbec. "Peníze nikdy neodkládají mladí do 29 let. Část z nich jsou ti, kteří na to nemají, a část ti, co žijí bezstarostně. A opět se to týká rovněž lidí se základním vzděláním a nejnižšími příjmy," uvedl Jan Herzmann z Factum Invenio.

Nejvíce peněz Češi přitom podle průzkumu utrácejí za vše související s bydlením. Tento výdaj přitom za nejvyšší označily tři čtvrtiny domácností. "Ukazuje to, že se dostáváme do situace podobné v západní Evropě, kde je to bydlení skutečně nejdůležitější položkou, uvedl Herzmann. Z průzkumu rovněž vyplynulo, že jsou dvě procenta domácností, které mají jako nejdůležitější výdaj cigarety a alkohol.

Dvě třetiny Čechů mají podle průzkumu příjmy vyšší než výdaje, dvěma pětinám lidí přitom zůstane na konci měsíce deset a více procent celkových příjmů. Naopak trvale na dluh žijí čtyři procenta domácností. "Platí přitom, že lidí, kteří své rodinné finance plánují, s penězi lépe vycházejí," dodal Herzmann.

Průzkum společnost Factum Invenio uskutečnila letos v lednu mezi 1020 respondenty staršími 15 let. Sledováno bylo chování českých domácností v oblasti domácích rozpočtů, výdajů, spoření a zadluženosti.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT