Zakládáme podnik: Studium právních předpisů a příprava dokumentů

23.02.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Před tím, než vůbec může podnikatel začít zakládat společnost je potřeba nastudovat řadu právních předpisů jako např. živnostenský zákon, obchodní zákoník, občanský soudní řád, vyhlášku o závazných formulářích na podávání návrhů na zápis do obchodního rejstříku, některé daňové zákony, a další.


Studium právních předpisů

Podnikatelé nejčastěji vycházejí z údajů dostupných na internetu. Bohužel většina takto dostupných údajů buď nejsou úplně aktuální, nebo pochází od laiků, kteří zvládli založit právě jedno s.r.o., tudíž nemají zkušenosti s mírně odlišnými podmínkami založení firmy (např. je nemalý rozdíl mezi společností o jednom a více společnících), odlišnostmi konkrétních soudů, atd. Z těchto důvodů existuje značné riziko, že podnikatel často v nejlepším případě ztratí drahocenný čas, kdy bude například vyzván soudem k doplnění listin, v horším případě bude vrácen na počátek celého kolotoče a tím mu vzniknou nové náklady, minimálně na opětovných poplatcích.

Založení společnosti Santa Balbina s.r.o. předcházela dlouhodobá příprava, která nezahrnovala pouze přípravu všech potřebných dokumentů, založení účtu v bance, ale v první řadě vymyšlení názvu společnosti. Firma společnosti je nejdůležitější část přípravy vedoucí k založení nové společnosti. V okamžiku, kdy soud nezapíše nový název pro jeho zaměnitelnost, podobnost nebo jiný důvod, musí se celá příprava dokumentů opakovat a podnikatel ztratí nejen spoustu času, ale i peněz. Často se vymýšlením nového názvu společnosti stráví nejeden den. V době, kdy je již obchodní rejstřík centrální databází není možné, aby byly zapsány společnosti se stejnými nebo zaměnitelnými názvy.


Název společnosti

Podrobné podmínky stanovení firmy společnosti upravuje Obchodní zákoník. Název společnosti se vytváří zpravidla kombinací jmen podnikatele, kombinací předmětu činnosti budoucí společnosti, dodávají se názvy měst, názvy hradů atd. Poslední dobou jsou velmi oblíbená v názvu společnosti anglická slova jako např. Corporation, Company atd. Název Santa Balbina je vlastně jméno baziliky v Římě. Pokud je vymyšlena firma, zpravidla je možné ji ověřit ve veřejně přístupné databázi obchodního rejstříku na internetu, kdy se zadá kořen slova, či nějaká část z názvu a hledají se podobné. Jak jsem již uvedla na začátku, vytváření nového názvu společnosti není třeba podcenit.


Příprava dokumentů

Podnikatel, který se rozhodne připravit si všechny potřebné dokumenty začne zjišťovat, jaké si má vlastně opatřit. Hledá je na internetu, kde je jich velké množství a jsou různé. Zase je to vinou toho, že tyto vzory neposkytují, ve většině případů, odborníci. Jedinou ověřenou institucí, která poskytuje správné formuláře na internetu je www.justice.cz. Je zde sice možnost vzory stáhnout i s pokyny k vyplnění, ale jsou nepřehledné a většina nově zakládajících se v nich nemůže vyznat.

Další část podnikatelů se může rozhodnout jít na soud, kde si příslušné formuláře fyzicky vyzvednou, bohužel bližší informace jim k jejich vyplnění nikdo ze zaměstnanců soudu neposkytne. Maximálně mu doporučí obrátit se na právníka. A tak nakonec nezbývá začínajícímu podnikateli ověřit na dokumentech podpisy, podat je na příslušné úřady a doufat, že vše udělal správně.

V příštím díle se podíváme na společenskou smlouvu.

Celý seriál můžete sledovat v sekci Život podnikatele.

Autor článku

Vlasta Kejhová