Další chemické látky budou v EU zakázány

18.02.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Celkem šest chemických látek vzbuzujících mimořádné obavy bude zakázáno v příštích třech až pěti letech na území EU. Tyto látky jsou karcinogenní, toxické pro reprodukci, nebo přetrvávají v životním prostředí a hromadí se v živých organismech.

Výrobci či obchodníci, kteří chtějí prodat nebo používat tyto látky budou muset prokázat, že přijali požadovaná bezpečnostní opatření zajišťující kontrolu rizik, nebo že přínosy pro ekonomiku a společnost převažují nad riziky. Pokud neexistují možné alternativní látky nebo technologie, bude muset být předložen časový plán pro jejich nahrazení.

Rozhodnutí Komise ze 17. února navazuje na úspěšnou první fázi registrace a oznamování chemických látek v rámci programu REACH, který usiluje o bezpečnější používání chemických látek v Evropě. Jedná se o látky s anglickými označeními: 5-ter-butyl-2,4,6-trinito-m-xylene (musk xylene), 4,4'-diaminodiphenylmethane (MDA), hexabromocyclododecane (HBCDD), bis(2-ethylexyl) phthalate (DEHP), benzyl butyl phthalate (BBP), dibutyl phthalate (DBP).

Zpráva převzata z CEBRE.

Autor článku

Firemni aktualita