Úprava odměn jednatelů a odměn za práci zaměstnanců

17.02.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Podle Svazu průmyslu a dopravy ČR není důvod pro rozdílnou úpravu odměn jednatelů společností s ručením omezeným, členů orgánů akciových společností a odměn za práci zaměstnanců. Nechť mají jejich odměny stejný režim, jsou nákladovou položkou podniku a jsou zdaněny stejným způsobem, nechť platí i stejná pravidla pro platby na sociální zabezpečení a nemocenskou pro všechny výše uvedené kategorie. Proto je nutné přijmout takovou právní úpravu, která umožní souběh výkonu funkce jednatele či člena orgánu akciové společnosti a pracovního poměru. Nikdo nesmí nutit člena orgánu, aby měl smlouvu na vrátného, když řídí podnik.

Shodnost pravidel pro režim odměn se netýká různé míry odpovědnosti funkcionáře společnosti a odpovědnosti zaměstnance, ty mohou a musí být zachovány, zaměstnanec odpovídá podle zákoníku práce do čtyřapůlnásobku svého platu, člen orgánu v podstatně vyšší míře způsobem upraveným v obchodním zákoníku.

Právní úprava musí reagovat na potřeby života, nikoliv život na potřeby práva. Pokud bude právní úprava neodůvodněně různá, budou soudy rozhodovat po právu tak, jak rozhodují. Proto je třeba změnit právo. A na tom se musí v tomto případě dohodnout ministerstva spravedlnosti, práce a financí s tím, že dosavadní rozdílnost úpravy nesmí mít vliv ani na nároky vzniklé v minulosti. Sjednocování právní úpravy je také tolik žádoucí cestou k snižování administrativní zátěže podnikatelů.

Zpráva převzata ze Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Autor článku

Firemni aktualita  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT