Globalizační fond EU pomáhá zaměstnancům z Česka

14.02.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Česko vůbec poprvé získá peníze z takzvaného globalizačního fondu EU (EFG). Evropská komise dnes schválila pomoc 460 bývalým zaměstnancům společnosti Unilever ČR z uzavřené továrny v Nelahozevsi na Mělnicku. Suma 323.820 eur (téměř osm milionů korun) by měla bývalým zaměstnancům Unileveru pomoci s hledáním nové práce.

Poskytnutí peněz musí ještě schválit europoslanci a Rada EU zastupující členské země, ale to už by podle obdobných příkladů z minulosti z jiných zemí neměl být zřejmě problém. Na jednoho pracovníka by poté z fondu připadlo zhruba 704 eur (přes 17.000 korun).

Peníze by měly zamířit zejména na pomoc s hledáním zaměstnání, poradenství, školení, semináře či pomoc a propagaci podnikání. "Nelahozeves... je do značné míry závislá na výrobě potravin a více než 25 procent těch, kteří v této oblasti hledají práci, mají pouze základní vzdělání. Bez dodatečné podpory těmto pracovníkům hrozí, že sklouznou do dlouhodobé nezaměstnanosti," uvedl eurokomisař pro zaměstnanost a sociální věci László Andor.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita