Týdenní komentář: Letecký provoz roste, krize ve stavebnictví pokračuje

11.02.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Letecký provoz nad Českem loni stoupl navzdory sopečnému popelu z islandské sopky o téměř tři procenta, to stavebnictví v Česku je na tom pořád špatně.


Pět negativních zpráv z uplynulého týdne

1. Tržby ve službách klesají, ale tempo poklesu je menší
Tržby za služby loni v Česku meziročně klesly o procento. Odvětví se tak dařilo lépe než v roce 2009, kdy se tržby podle revidovaných údajů snížily o 9,8 procenta. Loňský procentní pokles zmírnil dvouprocentní růst tržeb v dopravě a skladování, což je ve službách objemově nejvýznamnější odvětví.


2. Krize ve stavebnictví bude trvat déle
Krize ve stavebnictví bude letos pokračovat. Svaz podnikatelů ve stavebnictví očekává, že firmy budou muset letos propustit kolem 50.000 lidí, uvedl člen představenstva svazu Rudolf Böhm. Jeho odhady jsou pesimističtější než nedávno zveřejněné odhady odborářů, kteří předpokládali, že o práci přijde asi 40.000 zaměstnanců stavebních firem.


3. Za poklesem průmyslu v Německu stojí počasí
Německá průmyslová výroba v prosinci nečekaně klesla, tížena propadem aktivity ve stavebnictví způsobeným nepříznivým počasím. Průmyslová výroba největší evropské ekonomiky v prosinci meziměsíčně po sezonním očištění klesla o 1,5 procenta po nepatrně revidovaném snížení o 0,6 procenta za listopad. Produkce ve stavebním sektoru se propadla o 24,1 procenta.


4. Míra nezaměstnanosti se v lednu zvýšila na 9,7 %
Míra nezaměstnanosti se v lednu proti prosinci loňského roku zvýšila o desetinu procentního bodu na 9,7 procenta. Oznámilo to ministerstvo práce a sociálních věcí. Analytici odhadovali vyšší nárůst. Počet uchazečů o zaměstnání znovu vzrostl, pracovní úřady jich na konci ledna registrovaly 571.863, což je o 10.312 meziměsíčně víc.


5. Česko bude dostávat méně evropských dotací
Česko bude mít k dispozici od roku 2014 v evropských fondech pravděpodobně míň peněz než nyní. Důvodem je hlavně vyšší výkon tuzemské ekonomiky, uvedl náměstek ministra pro místní rozvoj Daniel Braun. V současném programovém období 2007 až 2013 může Česko získat z Bruselu kolem 26,7 miliardy eur. To je podle současného kurzu zhruba 642 miliard korun.



Pět pozitivních zpráv z uplynulého týdne

1. Všechna nová auta budou mít denní svítilny
Od středy budou všechny nové typy osobních automobilů a malých dodávkových automobilů povinně vybaveny světly pro denní svícení („daytime running lights" - DRL). Za 18 měsíců, tj. od srpna 2012, bude tato povinnost platit i pro nákladní automobily a autobusy. Jde o speciální svítilny, které se samy rozsvěcují po nastartování. Výrazně zlepšují viditelnost motorového vozidla pro ostatní účastníky silničního provozu, čímž má být zvýšena bezpečnost na silnicích.


2. Slovenské MF letos očekává růst HDP o 3,4 %
Slovenské ministerstvo financí mírně zvedlo odhad růstu domácí ekonomiky v letošním roce na 3,4 procenta z dříve očekávané expanze o 3,3 procenta. V roce 2012 ministerstvo očekává zvýšení hrubého domácího produktu (HDP) o 4,8 procenta namísto 4,5 procenta v předchozí, zářijové predikci.


3. Benzin i nafta v minulém týdnu levnější
Ceny pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic v minulém týdnu klesly. Nejprodávanější benzin Natural 95 zlevnil o 11 haléřů na 33,03 koruny za litr. Cena nafty klesla o deset haléřů na 32,42 Kč/l. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot dlouhodobě sleduje.


4. Den daňové svobody se letos nemění
Češi letos přestanou pracovat na stát ve stejný den jako loni. Takzvaný den daňové svobody připadá i letos podle výpočtů společnosti Patria Finance na 20. června. Jako den daňové svobody se označuje pomyslný okamžik, od kterého jde veškerá mzda na konto občana. Do té doby naopak veškerý příjem připadá státu.


5. Letecký provoz v ČR loni stoupl o tři %
Letecký provoz nad Českem loni stoupl o téměř tři procenta na 682.971 pohybů letadel. Pokud by nedošlo k pětidennímu přerušení provozu kvůli sopečnému popelu z islandské sopky, byl by růst o procento vyšší. Letiště Praha Ruzyně naopak loni zaznamenalo pokles téměř o pět procent na 156.220 startů a přistání. Ruzyňské letiště je největší tuzemské letiště pro vnitrostátní i mezinárodní provoz.


Více najdete v našem zpravodajství.

Autor článku

Karel Pospíšilík