Zelená úsporám: je třeba dořešit 40 tis. žádostí

11.02.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) nechystá zrušení dotačního programu Zelená úsporám, který se využívá při zateplování domů a výměně starých kotlů na uhlí za ekologické vytápění. Chce nejdřív dořešit financování 40.000 žádostí, které zatím nebyly schváleny. Ministr to uvedl ve sněmovně v rámci interpelací.

"Nikdo nemá zájem ten program bořit. Jde o to, abychom dotáhli ty žádosti, které byly podány," řekl Chalupa. Ministerstvo podle něj k 8. únoru evidovalo celkem 77.356 žádostí, z nichž schváleno bylo 37.482. "V procesu rozhodování v různých stupních je 39.874 žádostí," vypočítal ministr. Z nich je před schválením je 17.338, před realizací je 3341 a 900 je pozastavených. Kolem 18.000 žádostí je rozpracovaných, dodal.

"Naší ambicí je co nejrychleji rozhodnout o tom, jakým způsobem uspokojit všechny žádosti, které splní podmínky," uvedl Chalupa. Naznačil, že asi nebude možné všechny požadované částky uspokojit v plné výši, ministerstvo podle něj chce být co nejspravedlivější. Nechtěl ale říci, o kolik jsou požadavky vyšší než 19,656 miliardy korun, které jsou na dotace určeny.

Zpráva převzata z ČTK.

 

Autor článku

Firemni aktualita

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT