Nebezpečí převodních cen - jak se vyhnout problémům

08.02.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Problematika převodních cen, které fungují mezi spřízněnými podniky zaměstnává v nadnárodních společnostech stále více odborníků. Vyplývá to z aktuálního průzkumu společnosti Ernst & Young, do kterého bylo zahrnuto 877 nadnárodních společností z 25 zemí světa. Třetina respondentů uvedla, že zvýšila počet interních specialistů zabývajících se převodními cenami, 62 % využívá ve větší míře služeb externích poradců a 23 % softwarové a podobné nástroje.

Neznalost daňových zákonů týkajících se převodních cen může způsobit při daňové kontrole vnitropodnikových transakcí značné problémy. Mohou tak být odkryty významné nedostatky a rizikové oblasti. Převodní ceny jsou aktuálně pro nadnárodní společnosti jedním ze zásadních problémů, kterému tyto společnosti čelí.


Přísnější kontroly

Od předchozího průzkumu z roku 2007, finanční úřady v některých zemích výrazně navýšily počet svých pracovníků specializujících se na převodní ceny, změnily přístup k prováděným šetřením, která jsou v současnosti lépe koordinována, a zavedly účinnější strategii pro vytipování společností, na které je nutné se při kontrolách převodních cen zaměřit. Například americké finanční úřady přijaly v letech 2009-2010 téměř dva tisíce nových pracovníků, kteří mají na starosti mezinárodní zdanění. Britské finanční úřady vydaly koncem minulého roku pokyn k širšímu uplatňování postihů za porušování předpisů týkajících se převodních cen.

V Číně byla zavedena nová kritéria pro výběr subjektů, na které se mají přednostně zaměřit daňové kontroly, „splnilo“ je 30 % čínských daňových poplatníků. Podobný vývoj je patrný i v České republice, kde v souvislosti s probíhající reorganizací české daňové správy má v nejbližší době dojít k vytvoření specializovaného finančního úřadu pro velké poplatníky a dále se rozvíjejí kontrolní skupiny pro oblast převodních cen.


Velký daňový problém

Až 32 % oslovených daňových ředitelů považuje převodní ceny momentálně za nejzávažnější daňový problém, který musí jejich společnost řešit. Tři čtvrtiny se domnívají, že během příštích dvou let budou převodní ceny pro jejich organizaci představovat problém „naprosto zásadní“ či „velmi důležitý“.

Tento názor je nejvíce rozšířen mezi evropskými společnostmi, následují společnosti z USA a z Asie. Hodnocení významu převodních cen závisí nejen na geografické poloze společnosti, ale i na odvětví, ve kterém podniká – farmaceutické a biotechnologické společnosti mají podstatně větší obavy než společnosti ze sektoru telekomunikačních či finančních služeb.

„Typické je, že finanční úřady se primárně zaměřují na specifická odvětví podléhající regulaci či vystavená silnému zájmu médií, a dále na odvětví vyznačující se vysokou marží,“ upozorňuje Libor Frýzek, vedoucí partner daňového poradenství společnosti Ernst & Young. A dodává: „To by vysvětlovalo, proč žebříček sektorů, pro které jsou převodní ceny prioritou, vedou farmaceutické firmy. Každá nadnárodní společnost musí sama posoudit, jak je na tom s převodními cenami, aby byla schopná ustát případné daňové kontroly a vyhnula se riziku dvojího zdanění.“


Transakce pod drobnohledem

V aktuálním průzkumu dvě třetiny respondentů uvedly, že u nich kontrola převodních cen již proběhla, zatímco v roce 2007 to byla jen polovina dotázaných. Každé páté z kontrolovaných společností bylo vyměřeno značně vysoké penále – v roce 2005 byla takto postižena jen každá 25. společnost. K zvlášť markantnímu nárůstu kontrol došlo v nově se rozvíjejících ekonomikách, např. v Číně a v Indii, stále se stupňující kontrolní činnost však registrujeme i v České republice.

Výsledky průzkumu ukazují, že se finanční úřady zaměřují především na financování v rámci skupiny a poskytování služeb mezi spojenými osobami a také na transakce v oblasti duševního vlastnictví. U finančních transakcí mezi spojenými osobami počet daňových kontrol mezi roky 2007 až 2010 dramaticky vzrostl ze 7 % na 42 %. Počet respondentů, kteří uvedli, že u nich proběhla kontrola transakcí týkajících se poskytování služeb, stoupl ve stejném období z 55 % na 66 %.

Autor článku

Jan Šimek

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT