Sněmovna schválila novelu zákona o spotřební dani

04.02.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Sněmovna schválila novelu zákona o spotřební dani, která od příštího roku zdraží tabákové výrobky. Daň by se měla zvýšit tak, aby krabička cigaret nepodražila o víc než tři koruny. Zdražení zatím není definitivní, o zákonu musí ještě rozhodnout Senát a musí ho podepsat prezident.

Pokud novela projde celým legislativním procesem, vzroste od ledna 2012 sazba daně z cigaret o pět haléřů za kus, u doutníků o deset haléřů a u řezaného tabáku o 60 korun za jeden kilogram. Druhé zvýšení spotřební daně plánuje vláda na 1. leden 2014.

Ministerstvo financí předpokládá, že v roce 2012 vynese vyšší spotřební daň dodatečných 2,1 miliardy korun a o rok později 2,3 miliardy korun. Víc peněz má v důsledku zdražení cigaret vynést i daň z přidané hodnoty. V obou letech dohromady to má být dodatečných 0,9 miliardy korun.

Novela také ruší dosavadní osvobození emulzní nafty od spotřební daně. Jde o směs nafty, vody a dalších látek a patří mezi ekologická paliva. Dosud byla osvobozena od daní v rámci pilotních projektů její výroby. Její výroba se však natolik rozšířila, že podle ministerstva už nesplňuje povahu pilotního projektu a stát kvůli tomu přichází o peníze.

Zpráva převzata z ČTK.

 

Autor článku

Firemni aktualita

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT