Má se omezit počet živnostenských úřadů

02.02.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) se obrátilo na AMSP ČR se žádostí o stanovisko k návrhu optimalizace státní správy týkající se redukce stávajících živnostenských úřadů. Z pohledu AMSP ČR však lze těžko říci, zda opravdu dojde k úsporám a vyvstává zde obava, že dostupnost úřadů pro živnostníky (zejména začínající) i širokou veřejnost bude snížena.

Návrh spočítá v tom, že funkci Živnostenského úřadu bude plnit MPO a vznikne 14 Krajských živnostenských úřadů s regionální působností a ty budou obsazovat detašovaná pracoviště určená zákonem. Návrh vede ke snížení počtu živnostenských úřadů z 227 na 14 a ke snížení počtu pracovníků těchto úřadů o více než 30 %, což předpokládá výraznou úsporu finančních prostředků ze státního rozpočtu (více než 230 mil. Kč ročně).

Stanovisko AMSP ČR bylo zpracováno ve spolupráci s vybranou členskou základnou, živnostníky a firmami do 25 zaměstnanců:

Pokud bude detašovaných pracovišť méně než je nyní ŽÚ, bude dostupnost pro živnostníky i širokou veřejnost snížena. Nelze vyloučit riziko centralizace výkonu státní správy.

Z pohledu již stávajících živnostníků, pokud nemění své firmy, stačí kontakt e-mailem, dopisem - tyto osoby živnostenské úřady zbytečně nenavštěvují.

Horší situace bude u začínajících živnostníků, kteří potřebují detailně osobně poradit i to, o co mohou žádat, jak by měli formulovat svoje podání, aby nebylo zamítnuto nebo nepochopeno. Je obava, zda méně úředníků - a vzdálenějších místně - i když odborně zdatných, bude mít dostatek prostoru na individuální poradenství začínajícím živnostníkům. A týká se to jak tuzemských, tak zahraničních žadatelů (uchazečů) o živnostenské či jiné oprávnění (koncese, ohlášení, podání atd.). U zahraničních žadatelů od 1.1.2011 je zvýšený problém komunikace (již nesmějí mít při jednání ze zákona prostředníka). Tak se bude potřebný čas na vyřizování všeho prodlužovat. Objevují se také zkušenosti podnikatelů – živnostníků, jejichž žádost o radu či konzultaci byla na ŽÚ odmítnuta s tím, že jde o vnitřní nařízení ŽÚ. Z tohoto postoje lze nabýt dojmu, že stát čeká na příležitost podnikatele penalizovat, ale svou poradenskou úlohu plnit nechce.

V případě, že by ŽÚ byly místně vzdáleny a ještě budou přetíženy, ušetří možná státní správa, ale náklady se přenesou (cestovní náklady, ztráta času) na žadatele, uchazeče, živnostníky.

Zpráva převzata z Asociace malých a středních podniků a živnostníků.

Autor článku

Firemni aktualita

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT