Sněmovna schválila změny v zákonu o ČNB

02.02.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Sněmovna dnes schválila ve zrychleném projednávání vládní návrh novely, která upravuje působnost České národní banky (ČNB) jako součásti nově vzniklého evropského systému dohledu nad finančním trhem. Předloha nyní zamíří do Senátu. Evropský systém dohledu vytvořila Evropská unie v reakci na globální finanční krizi.

Novela je ve srovnání s jinými předlohami velmi krátká. Do zákona se vkládá nový paragraf, který konstatuje, že ČNB "je součástí Evropského systému dohledu nad finančními trhy a spolupracuje s Evropskou radou pro systémová rizika a evropskými orgány dohledu nad finančními trhy". Účinnosti má zákon nabýt dnem vyhlášení.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) zdůraznil, že v předloze jde výlučně o posílení informační povinností a koordinace, nikoli o přesun kompetencí k evropským orgánům dohledu. Takový proces by byl nežádoucí a byl by v přímém rozporu se zájmy České republiky, řekl.

Česká národní banka přitom rostoucí pravomoc orgánů EU dohlížejících na fungování finančního trhu dlouhodobě odmítá. Současné plány EU berou podle ČNB národním dohledovým orgánům pravomoci, ale odpovědnost za fungování trhu jim ponechávají stejnou.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT