Agrárníci vyzývají, aby masokombináty nekupovaly německé vepřové

19.01.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Agrární komora vyzvala masokombináty a jatka, aby neodebíraly vepřové maso z Německa. Kvůli dioxinové aféře totiž v Německu prodej vepřového masa silně poklesl a producenti se jej pokusí prodat v zahraničí, řekl dnes novinářům ředitel Svazu chovatelů prasat ČR Jan Stibal. Německé kontaminované maso by se tak mohlo objevit i na českém trhu. Podle zpracovatelů masa zodpovídají za nezávadnost dováženého masa státní dozorové orgány. Pokud EU nebo stát dovozy masa nezakáže, nevidí zpracovatelé důvod, proč dovozy masa z Německa omezovat.

"V Německu je výrazný přetlak vepřového masa. Čína a Korea uzavřely své hranice. Jsou signály, že budeme pojistný ventil, kam to maso unikne. Proto ta výzva," řekl Stibal.

Podle předsedy Českého svazu zpracovatelů masa Jaromíra Klouda za jeho nezávadnost zodpovídají české i německé dozorové orgány. "To je jako kdybyste mi řekl, že bych se neměl koupat u břehu Polska, protože v Egyptě někoho sežral žralok," uvedl. "Pokud se maso dováží a pokud Evropská komise nerozhodne o tom, že dovoz z Německa je rizikový a zavře ho, nevidím důvod, proč bych se u toho Baltu nekoupal," dodal. Maso, které vstupuje na český trh, podle něj musí být schváleno německými orgány, dovozce je navíc povinen oznámit to tuzemským veterinářům. Státní veterináři jsou navíc trvale přítomni ve výrobě velkých tuzemských závodů, dodal.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT