Šetření kvality práce ukázalo na chybějící komplexní koncept

14.01.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Kvalita práce je multidimenzionální fenomén, který zahrnuje širokou škálu jednotlivých míst a vlastností pracovníků. Týká se mzdy, vzdělávání, bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, organizaci práce, slaďování pracovního a rodinného života, atd.

Zatímco se jednotlivé otázky mohou podstatně lišit od země k zemi, členské státy se potýkají s podobnými problémy v jejich pojetí tohoto fenoménu. Evropská komise vypracovala zprávu, která se zabývá výměnou zkušeností v oblasti politik trhu práce, které jsou zaměřené zejména na krizová opatření a podporu kvality práce.

Zpráva rovněž zkoumá, jak hospodářská a finanční krize přesunula pozornost od kvality pracovních míst na udržení zaměstnanosti. Mimo to se zabývá i celoživotním vzděláváním, produktivitou práce, bezpečností a ochranou zdraví, otázkou rovnosti pohlaví atd.

Jedním ze zajímavých výsledků šetření je, že zpráva posuzuje současnou politiku kvality práce jako příliš složitou. Je podle ní potřeba se hlouběji zamyslet a pracovat na novém plánu zaměřujícím se přesněji na kvalitu práce.

Kompletní zpráva je ke stažení zde.

Zpráva převzata z CEBRE.

Autor článku

Firemni aktualita