Zdravotní pojištění a zaměstnavatelé v roce 2011

12.01.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Aby se zaměstnavatelé vyhnuli problémům se zdravotními pojišťovnami, tak musí řádně a včas odvádět zdravotní pojištění ze své zaměstnance, plnit oznamovací povinnost, zasílat Přehledy o platbě pojistného či hlásit pracovní úrazy. Jak je to v roce 2011?

Když se mluví o daňovém zatížení firem, tak se někdy o zdravotním pojištění nemluví. Přitom odvody zaměstnavatele za zaměstnance zvyšují zaměstnavatelům jejich mzdové náklady. I pro rok 2011 zůstává vyměřovacím základem pro platbu zdravotního pojištění 13,5 % ze započitatelných příjmů zaměstnance. Vyměřovací základ se zaokrouhluje na celé koruny nahoru. Když není pojistného odvedeno řádně a včas, tak je nutné počítat s vyměřením penále. Sazba penále činí 0,05 % z dlužného pojistného denně.

 

Praktický příklad

Firma XY neodvede zdravotní pojištění za zaměstnance ve výši 200 tisíc Kč za prosinec 2010 do 20. ledna, ale až 21. ledna. Jediný den zpoždění předstahuje penále ve výši 100 Kč.


Minimální a maximální vyměřovací základ

Pro rok 2011 činí minimální vyměřovací základ u zaměstnance 8 000 Kč (minimální mzda). Maximální vyměřovací základ je 1 781 280 Kč. Od kalendářního měsíce, následujícího po měsíci, ve kterém zaměstnanec dosáhl maximálního vyměřovacího základu, již zaměstnavatel za svého zaměstnance zdravotní pojištění neodvádí.


Zaměstnavatel 9 %, zaměstnanec 4,5 %

Zaměstnavatel odvádí na zdravotním pojištění 9 % z hrubé mzdy zaměstnance a zaměstnanec 4,5 %. Zdravotní pojištění se však neodvádí z příjmů, které nejsou ani předmětem daně z příjmu fyzických osob (např. náhrady škody, odstupného).

Praktický příklad

Zaměstnanec pan Novotný měl měsíční hrubou mzdu ve výši 25 000 Kč. Zaměstnanec odvede na zdravotním pojištění 1 125 Kč, o tuto částku je mu snížena jeho hrubá mzda. Zaměstnavatel odvede na zdravotním pojištění 2 250 Kč, o tuto částku se mu zvyšují mzdové náklady.


Splatnost pojistného

Zaměstnavatelé musí jednotlivým zdravotním pojišťovnám, kde jsou pojištěni jejich zaměstnanci odvádět každý měsíc zdravotní pojištění. Zaměstnavatelé jsou odpovědni i za odvod zdravotního pojištění placeného zaměstnancem. Zaměstnanci nemohou tedy být dlužníkem na zdravotním pojištění. Na podnět příslušné zdravotní pojišťovny mohou být zaměstnavatelé vystavení trestnímu stíhání, když neodvedou na účet zdravotní pojištění sražené jejich zaměstnavatelům. I zaměstnavatelé mající finanční problémy by se měli vždy snažit uhradit jednu třetinu zdravotního pojištění. Odpovědnou postihovanou osobou bývá většinou statutární orgán nebo pracovník, který dal pokyn k neodvedení pojistného (u daňových trestných činů je nutné úmyslné zavinění). Zdravotní pojištění je splatné do 20 dne následujícího měsíce, pojistné za leden 2011 je tedy splatné do 20. února 2011.


Plnění oznamovací povinnosti

Zaměstnavatelé musí řádně plnit své oznamovací povinnosti, aby jednotlivé zdravotní pojišťovny měly správné informace o občanech ve své databázi. Zaměstnavatelé přitom musí vést evidenci o oznamených skutečnostech, což může být předmětem kontroly. Neplnění oznamovací povinnosti může být sankciována vysokými pokutami. Zdravotní pojišťovna může za neplnění oznamovací povinnosti udělit pokutu ve výši 200 tisíc Kč a při opakovaném neplnění oznamovací povinnosti až 400 tisíc Kč. Zaměstnavatelé musí oznamovat zejména:

  • Nástup a ukončení pracovního poměru se zaměstnancem.
  • Změnu zdravotní pojišťovny zaměstnance.
  • Další skutečnosti mající vliv na zařazení občana v databázi pojišťovny (např. současné pobírání důchodu a mzdy, čerpání mateřské a rodičovské dovolené u zaměstnankyně, zaměstnání studentů…).


Zasílání Přehledů

Zaměstnavatelé jsou povinni každý měsíc posílat všem zdravotním pojišťovnám, u kterých jsou pojištěni jejich zaměstnanci Přehledy o platbě zdravotního pojištění. V tomto tiskopise jsou uvedeny všechny skutečnosti mající vliv na správný výpočet zdravotního pojištění. V současné době působí na českém trhu devět zdravotních pojišťoven:

  • Česká průmyslová zdravotní pojišťovna – www.cpzp.cz
  • Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví – www.ozp.cz
  • Revírní bratrská pokladna - www.rbp-zp.cz
  • Vojenská zdravotní pojišťovna České republiky – www.vozp.cz
  • Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky – www.vzp.cz
  • Zaměstnanecká pojišťovna ŠKODA – www.zpskoda.cz
  • Zdravotní pojišťovna MÉDIA – www.mediazp.cz
  • Zdravotní pojišťovna METAL-ALIANCE – www.zpma.cz
  • Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR - www.zpmvcr.cz

Teoreticky může tedy zaměstnavatel posílat tento tiskopis každý měsíc až na devět institucí. Sloučení sociálního a zdravotního pojištění, jak to funguje v mnoha vyspělých zemích, je cestou, jak snížit administrativní náročnost zaměstnavatelů spojenou s odvodem pojistného a celý systém zjednodušit a zefektivnit.


Hlášení pracovních úrazů

Zaměstnavatelé jsou ze zákona povinni zasílat zdravotním pojišťovnám kopie záznamů o pracovních úrazech. Vždy za celý měsíc najednou. Tyto záznamy je nutné zasílat příslušným zdravotním pojišťovnám zaměstnanců do 5. dne následujícího měsíce (za leden do 5. února). Nesplnění této povinnosti může být sankciováno až 100tisícovou pokutou.

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola