Čeká nás omezení ekonomického růstu

29.12.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Tuzemská ekonomika v příštím roce zpomalí růst z letošních více než dvou procent na zhruba 1,8 procenta. Zpomalení způsobí především úsporné kroky vlády, zpomalení v západoevropských zemích a pokles investic do solárních elektráren. Vyplývá to z odhadů analytiků oslovených ČTK.

"Výhled české ekonomiky pro příští rok nabízí mírný optimismus. Riziko návratu recese se podstatně snížilo, rychlejšímu oživení ovšem brání ekonomická situace v eurozóně a potřeba snižovat schodek domácích veřejných financí," uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Navíc příští rok podle hlavního analytika Generali PPF Asset Management Radomíra Jáče opadne solární boom. "Jeho konec bude mít sám o sobě negativní vliv na tempo růstu české ekonomiky v roce 2011," uvedl.

Největším rizikem české ekonomiky ovšem bude v příštím roce podle analytiků ekonomický vývoj eurozóny a případné prohloubení dluhové krize ohrožených zemí v čele se Španělskem a Portugalskem. "Pokud by se toto riziko naplnilo, byly by vlády donuceny k razantnímu snižování rozpočtových schodků s rizikem návratu recese a negativním dopadem na obchodní partnery, mezi které patří i Česká republika," dodal Marek.

Proto i podle analytika Raiffeisenbank Michala Brožky bude klíčovou otázkou roku 2011 zvládnutí dluhových potíží eurozóny. "Eskalace těchto problémů by mohla mít negativní dopad na reálnou ekonomiku eurozóny a tudíž i na poptávku po českém exportu," uvedl.

Podle analytičky Next Finance Markéty Šichtařové není žádným překvapením, že první polovina příštího roku se ponese ve znamení ekonomického zpomalení v Evropě i v USA. Investice zůstanou nízké. Bankovní sektor bude stále držet svou přísnou politiku a ve strachu z nesplácení nebude rozdávat úvěry na každém rohu. Soukromý podnikový sektor bude vyčkávat, jak se vyvine situace za hranicemi, uvedla.

Ekonomika eurozóny, tedy zemí platících eurem, by měla příští rok zpomalit na 1,2 procenta z letošních 1,6 procenta, upozornil analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita