Listopad - rekordní počet změn dodavatelů plynu

20.12.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Ke změně dodavatele zemního plynu se v tuzemsku za listopad odhodlalo celkem 15.139 odběratelů, což je stejně jako v říjnu znovu rekordní číslo. Za poslední dva měsíce změnil prodejce plynu téměř stejný počet zákazníků jako za celý loňský rok. Vyplývá to z údajů Operátora trhu s elektřinou (OTE), který dohlíží také na trh s plynem.

Za říjen a listopad změnilo dodavatele plynu 29.474 odběratelů, za celý loňský rok to bylo 33.327 klientů. Celkem v letošním roce přistoupili zákazníci v Česku ke změně dodavatele ve 67.342 případech. Většinu těchto změn ohlásily domácnosti.

Ve většině případů volí zákazníci při změně dodavatele menší firmy na úkor hlavních hráčů na trhu. Například společnost Centropol Energy uvedla, že v listopadu k ní přešlo zhruba 2500 odběratelů plynu. Od začátku letošního roku, kdy Centropol Energy začal plyn nabízet, získala firma přes 15.000 klientů.

Společnost Bohemia Energy za třetí čtvrtletí získala přes 10.000 odběratelů plynu. Celkový počet zákazníků, kterým Bohemia Energy dodává plyn, ke konci září vzrostl na 78.000. Plyn začala letos domácnostem nabízet také společnost ČEZ, která od června získala přes 52.000 nových zákazníků.

Podíl alternativních dodavatelů plynu na českém trhu roste na úkor dominantních společností jako RWE Transgas, která donedávna ovládala většinu českého trhu. Nyní disponuje zhruba 56 procenty.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita