Sněmovna schválila novelu DPH, která zavádí ručení za daň

17.12.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Sněmovna dnes v závěrečném čtení schválila vládní novelu zákona o dani z přidané hodnoty, která má pomoci omezit daňové úniky z této daně. Novela mimo jiné umožní vracet daň u obtížně vymahatelných pohledávek a zavádí ručení za nezaplacenou daň. Plátci budou moci odepsat daň v případě, kdy nedostanou zaplaceno kvůli tomu, že je jejich obchodní partner v insolvenci. Novela nemění sazby daně. Nyní ji posoudí Senát.

V rámci boje proti daňovým únikům zavádí novela princip ručení za nezaplacenou daň. To se však bude vztahovat jen na plátce daně. Jde o situaci, kdy kupující odebere zboží, zaplatí za něj sjednanou cenu včetně daně, ale prodávající už ji neodvede státu. Na kupujícího dopadne povinnost ručit za daň v případě, kdy dopředu věděl, že prodejce daň státu neodvede, že se úmyslně dostane do takové situace, kdy ji nebude moc zaplatit, nebo že si chce daň zkrátit.

Toto ustanovení se ale nelíbí některým podnikatelům, ale ani sociálním demokratům. Při projednávání v rozpočtovém výboru se nad ním pozastavil viceprezident Unie středního stavu ČR Jaromír Schubert. Poslance vyzval, aby zvážili, zda institut ručitelství do zákona zavedou. Upozorňoval, že kupující nemá možnost jakkoli ovlivnit, jak se prodávající zachová a zda daň odvede.

Také ČSSD se rozhodla, že zákon kvůli tomuto ustanovení nepodpoří. Jak uvedl zpravodaj a poslanec této strany Václav Votava, podle právní analýzy by kupující v souladu s navrhovanou úpravou ručil téměř vždy.

Podnikatel také bude moci odepsat DPH z pohledávky za dlužníkem, který mu nezaplatil, protože se ocitl v insolvenci. Pohledávka bude muset být starší šesti měsíců. Nástroj bude možné využít až tři roky zpětně a stát předpokládá, že většina plátců ho využije už v příštím roce, kdy také nastane největší propad příjmů, a to 2,1 miliardy korun.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT